Μάχη για την διαδοχή του bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη για την διαδοχή του bitcoin

Το bitcoin είναι το πρώτο και το πιο μεγάλο σε αξία και φήμη κρυπτονόμισμα. Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση το μοναδικό. Αντιθέτως, σχεδόν κάθε ημέρα δημιουργείται ένα καινούργιο ψηφιακό νόμισμα το οποίο θέλει να είναι το «επόμενο bitcoin» και πολλοί φιλόδοξοι επενδυτές ποντάρουν σε αυτά ελπίζοντας ότι θα κάνουν μια περιουσία.

Η ιστοσελίδα CoinMarketCap καταγράφει περίπου 1.400 ψηφιακά νομίσματα ή tokens μεταξύ των οποίων το UFO Coin, το Putincoin, το Sexcoin και το Insanecoin. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν μεγάλη αξία καθώς η χρήση τους δεν έχει διαδοθεί άρα και η ζήτηση για αυτά παραμένει χαμηλή. Όμως αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 κρυπτονομίσματα με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Πρώτο στη λίστα, πέρα από το bitcoin είναι το Ethereum με κεφαλαιοποίηση 119 δισ. δολαρίων. Το δυνατό χαρτί του Ethereum είναι ότι λειτουργεί ως μια πλατφόρμα για «έξυπνα συμβόλαια», λίγο πολύ για επιχειρηματικές συμφωνίες που ενσωματώνονται σε λογισμικό. Τα περισσότερα νέα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς νομισμάτων (Initial Coin Offering – ICO), μια διαδικασία που στηρίζεται σε τέτοια «συμβόλαια». Η επιτυχία του Ethereum έχει δημιουργήσει διάφορα νομίσματα που θέλουν να μιμηθούν την λειτουργία του όπως το Cardano (με κεφαλαιοποίηση 20 δισ. δολάρια) και το κινέζικο ΝΕΟ (8 δισ. δολάρια).

Ένα ακόμη ψηφιακό νόμισμα που «αψηφά την βαρύτητα» είναι το Ripple. Ένα νόμισμα εξαιρετικά δημοφιλές στη Νότια Κορέα η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε αναταραχή στην αγορά αποκαλύπτοντας σχέδια για την απαγόρευσης της διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων στα χρηματιστήρια. Τo Ripple πουλάει λογισμικό για την μεταφορά χρημάτων από τη μια χώρα στην άλλη, και περισσότερες από 100 τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία του, που βασίζεται σε ένα νόμισμα με την ονομασία XPR. H κεφαλαιοποίηση του Ripple αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40.000% το 2017, φθάνοντας τα 149 δισ. δολάρια στις 4 Ιανουαρίου πριν ξαναπέσει στα 78 δισ. Ακόμη και έτσι ο συνδημιουργός του Ripple Στηβ Λάρσεν παραμένει ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη τουλάχιστον στα «ψηφιακά χαρτιά».

Μερικά σχετικά άγνωστα κρυπτονομίσματα κερδίζουν έδαφος. Το Monero (6 δισ. δολάρια) και το Zcash (2 δισ. δολάρια) επικεντρώνονται στην προστασία των δεδομένων. Το Stellar (9,8 δισ.) έχει αναπτύξει ένα σύστημα φθηνής μεταφοράς κεφαλαίων ειδικά για φιλανθρωπικά ιδρύματα σε φτωχές χώρες. Το ΙΟΤΑ (10,1 δισ.) επιτρέπει σε συνδεδεμένες μηχανές να ανταλλάσουν πληροφορίες και πληρωμές. Και υπάρχει και το Bitcoin Cash (46 δισ. δολάρια) το οποίο χωρίστηκε από το bitcoin τον περασμένο Αύγουστο.

Μπορεί όμως κάποιο απ’ αυτά τα κρυπτονομίσματα να αντικαταστήσει το bitcoin ως το βασικό αfποθεματικό νόμισμα της αγοράς; Σύμφωνα με τον Economist, υπάρχει μια τέτοια περίπτωση δεδομένων των προβλημάτων διαχείρισης του bitcoin (δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλος διαχωρισμός στο μέλλον) και της περιορισμένης δυναμικότητας (μια συναλλαγή πλέον κοστίζει πάνω από 30 δολάρια κατά μέσο όρο). Όμως και άλλα νομίσματα έχουν προβλήματα. Τα κόστη του Ethereum έχουν αυξηθεί σημαντικά και για το Ripple εκφράζονται αμφιβολίες για το πόσα XPR χρησιμοποιούνται τελικά.

Όπως και να έχει αναμένεται επιπλέον συνωστισμός στον κλάδο. Η Kodak, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που έχει φέρει η σύγχρονη τεχνολογία θέλει να μπει και αυτή στο παιχνίδι. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο νόμισμα που θα επιτρέπει στους φωτογράφους να πληρώνονται για τη δουλειά τους. Πιο φιλόδοξη είναι η έκδοση της Telegram, μια υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων με πάνω από 180 εκατ. χρήστες, η οποία σχεδιάζει να συγκεντρώσει κεφάλαια 1,2 δισ. δολαρίων για το νόμισμα της Gram. Δημοσιεύματα θέλουν ακόμη και τη Facebook να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νομίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider