«Κομφούζιο» με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κομφούζιο» με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το διορισμό των πιστοποιημένων εκτιμητών που θα αναλάβουν μέσα σε 20 ημέρες να αναθεωρήσουν τις αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης) σε όλη την Ελλάδα.

Η δημόσια κλήρωση μεταξύ των πιστοποιημένων εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο του καθορισμού νέων τιμών εκκίνησης / τιμών ζώνης, προκειμένου να τους ανατεθούν οι περιοχές για τις οποίες θα πρέπει να βγάλουν την εμπορική τιμή (φορολογητέα αξία) έγινε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Αν και έχουν περάσει δέκα ημέρες από τότε, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναρτήσει τα αποτελέσματα της κλήρωσης και παρά το ότι οι εκτιμητές καλούσαν τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο για να πληροφορηθούν το ποιες περιοχές θα αναλάβουν, το υπουργείο δεν ήταν σε θέση να τους ενημερώσει σχετικά.

Αλλά τα προβλήματα που συνοδεύουν τη διαδικασία είναι πολύ μεγάλα. Η ανάθεση της αναπροσαρμογής των 10.000 τιμών ζώνης όλης της χώρας σε 658 εκτιμητές ακινήτων – 611 φυσικά και 47 νομικά πρόσωπα- που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών αποδείχθηκε παντελώς πρόχειρη. Είναι ενδεικτικό πως κυβέρνηση και θεσμοί δεν υπολόγισαν ότι οι ίδιοι οι ορκωτοί εκτιμητές θα ήταν απρόθυμοι να μετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι, από τους 658 εγγραμμένους στο Μητρώο εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις οι 200.

Οι συγκεκριμένοι 200 εκτιμητές δήλωσαν τις περιοχές που θέλουν να εκτιμήσουν μέσω ειδικής εφαρμογής. Αλλά και από τη διαδικασία αυτή δεν εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Βάσει του νόμου, πρέπει να επιλεγούν τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης, ώστε να είναι σίγουρη η εκτίμηση. Ωστόσο, μόνον σε μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώνονται τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην Περιφέρεια είναι ισχνό.

Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο θα πρέπει είτε να διορίσει απευθείας εκτιμητές ή να τρέξει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο και πιθανότατα να χρειαστεί να παραταθεί πέραν του Μαρτίου που είναι η καταληκτική προθεσμία.

Οι εκτιμητές από την πλευρά τους φοβούνται πως ο χρόνος που θα τους δοθεί για να αναπροσαρμόσουν τις τιμές ζώνης/ τιμές εκκίνησης δεν θα αποδειχτεί επαρκής. Μάλιστα, φοβούνται πως κινδυνεύουν να βρεθούν και εκτεθειμένοι εάν δεν διασφαλιστεί η διαφάνεια για το προϊόν της εργασίας τους. Όπως αναφέρουν, ο νόμος προβλέπει πως στις περιπτώσεις που οι αποκλίσεις μεταξύ των προτάσεων των εκτιμητών και των υφιστάμενων τιμών ζώνης είναι σημαντικές, τότε θα επιληφθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που θα κρίνει το ύψος των τιμών ζώνης.

Στη βάση αυτή ήδη υπάρχουν αιτήματα εκπρόσωπων των εκτιμητών με τα οποία ζητούν να δημιουργηθεί βάση δεδομένων στην οποία θα αναρτηθούν οι γνωματεύσεις τους, ώστε εν συνεχεία οι πολίτες να είναι σε θέση να κάνουν αντιπαραβολή των τιμών που προτάθηκαν με τις τιμές που υιοθετήθηκαν τελικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider