Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση δρομολογεί την τροποποίηση του νόμου 2971/2001 για τον αιγιαλό προχώρησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τις παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Την ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ο οποίος κατήγγειλε πως οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τηρούν τους όρους της συμβάσεως παραχώρησης και το εάν έχουν απλώσει τις πρόχειρες αυτές κατασκευές στην έκταση την οποία ορίζει ο νόμος.
«Ουδείς τους ελέγχει και ουδείς μπορεί να προστατεύσει τον οποιονδήποτε παραθεριστή θέλει να απολαύσει την παραλία. Καταπατάται και το Σύνταγμα και η οποιαδήποτε καλώς νοούμενη τουριστική επιχειρηματικότητα», ανέφερε σχετικά επικαλούμενος προσωπική του εμπειρία από τη Μύκονο.
Η κυρία Παπανάτσιου απάντησε πως το θέμα έχει ήδη απασχολήσει συνολικά την Κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει την πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων προστασίας του αιγιαλού.
Όπως είπε, για πρώτη φορά το 2017 έγιναν ηλεκτρονικές δημοπρασίες έναντι ανταλλάγματος, ενώ η παραχώρηση χώρων αιγιαλού και παραλίας γίνεται πλέον με έναν διαφανή τρόπο, καθώς οι παραχωρήσεις αναρτώνται επισήμως στο portal του υπουργείου Οικονομικών και οι σχετικές μισθώσεις στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» με ευθύνη των κτηματικών υπηρεσιών και των Δήμων.
«Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε την πρότασή σας, αναφορικά με τη δημιουργία πλαισίου γνωστοποίησης στο κοινό των ορίων των παραχωρούμενων εκτάσεων ούτως ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι έχει δοθεί στον επαγγελματία και ποια είναι η καταστρατήγηση που μπορεί να έχει κάνει. Όπως επίσης είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε και τις επιτόπου φυσικές πινακίδες, που έχετε θέσει σαν πρόταση στην ερώτησή σας, στην προσπάθεια βελτίωσης του εν λόγω συστήματος», είπε η υφυπουργός.
Η ίδια τόνισε πως με βάση την αναγκαιότητα μιας ενιαίας πειθαρχημένης και αποτελεσματικής διαχείρισης, αλλά και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης και καλύτερης αξιοποίησης, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν σαφώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού- παραλίας.
«Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλισης της ελεύθερης και ασφαλούς διέλευσης των λουόμενων, στην αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης, στη διατήρηση των οικοτόπων», ανέφερε και προσέθεσε: «Συγκεκριμένα θα αναφέρω ένα παράδειγμα, επειδή αναφερθήκατε και στη Μύκονο. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου προχώρησε στις 31.10.2017 στη σύνταξη έκθεσης αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών και εκεί το πρόστιμο ήταν πάρα πολύ μεγάλο για την ανέγερση, 109.000 ευρώ, και πρόστιμο διατήρησης 18.000 ευρώ».
Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει πλέον οριοθετήσει ποιο είναι το ποσοστό των παραχωρημένων παραλιών το οποίο πρέπει να καταλαμβάνει κάποιος και αυτό δεν μπορέι να ξεπερνά το 50%. «Σε μια παραλία η οποία παραχωρείται -όχι στο σύνολο του νησιού- το 50% μπορεί να καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα και το 50% παραμένει ελεύθερο για τους λουόμενους», ανέφερε, παραδεχόμενη πως στην πράξη αυτό καταστρατηγείται και πως για αυτό το λόγο και μπαίνουν αυστηρά πρόστιμα.
Στο σημείο αυτό η υφυπουργός απεκάλυψε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του νομού 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» και πως ήδη υπάρχει έτοιμο προσχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
«Έχουν γίνει και οι διεργασίες με το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε ένα εύλογο διάστημα, λοιπόν, θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, για να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε τον συγκεκριμένο νόμο. Είναι ο ν. 2971/2001 Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις. Από το 2001 μέχρι το 2018 είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση. Δεν αρκούν μόνο οι υπουργικές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε χρόνο», ανέφερε.