Η Ελλάδα θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του Ολλανδικού κοινοβουλίου στην οποία θα εξεταστούν τα Μνημόνια και η κριτική που άσκησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ήδη προχθές χαιρέτισε τη συμπληρωματική δέσμη μέτρων στην οποία συμφώνησε η Ελλάδα με τους δανειστές κατά την τρίτη αξιολόγηση και αποσαφήνισε πως θα εγκρίνει το πρόσθετο μνημόνιο συμφωνίας όταν αυτό κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας χαιρέτισε τα συμπεράσματα των θεσμών και του Eurogroup σχετικά με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και αποφάσισε πως μετά την επαλήθευση που θα κάνει το EuroWorking Group για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων ακολούθως η Ολλανδία θα συναινέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για τη χορήγηση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αλλά η επιτυχημένη τρίτη αξιολόγηση δεν θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Ολλανδικής Βουλής. Η Μόνιμη Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδικής Βουλής, θα περάσει από ακρόαση τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο.
Οι Ολλανδοί βουλευτές θα ζητήσουν από τον Ντέκλαν Κοστέλο να τοποθετηθεί επί των ευρημάτων της πρόσφατης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ελληνικά προγράμματα στήριξης. Μάλιστα, για να υπάρξει αναλυτική συζήτηση για τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου απέναντι στο Κοστέλο θα βρεθεί ο υπεύθυνος για την έκθεσή του Ισπανός Τομέ Μουγκουρούθα.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ελληνικά προγράμματα στήριξης προκάλεσε αίσθηση στην Ολλανδία και το ζήτημα έλαβε διατάσεις, με το νέο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γόπκε Χούστρα να δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων για τις αβλεψίες των θεσμών και του Eurogroup στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πολλοί Ολλανδοί πολιτικοί χαρακτήρισαν «θλιβερή» την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον «αποτυχημένο» ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική κρίση και «συγκλονιστικό» το γεγονός ότι τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα δεν προώθησαν την οικονομική ανάκαμψη, αλλά «παρεμπόδισαν και υπονόμευσαν» την κατάσταση.
Στη βάση αυτή ζήτησαν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και ειδικά για την αναφορά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενήργησε «απροετοίμαστη» με αποτέλεσμα οι στόχοι των προγραμμάτων στήριξης να έχουν επιτευχθεί μόνο εν μέρει και η Ελλάδα να εξακολουθεί να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της.