Μετά τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις της στην αγορά των καζίνο, τα οποία τα μετέτρεψε ουσιαστικά σε τράπεζες και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναδιαμορφώσει τους όρους λειτουργίας της αγοράς των ιντερνετικών τυχερών παιγνίων, δείχνοντας όψιμο ενδιαφέρον για ένα κλάδο με ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ.
Εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράττει περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως από το διαδικτυακό τζόγο και να βάλει τέλος στο μεταβατικό καθεστώς που υφίσταται σήμερα. Το εάν οι προθέσεις θα μετουσιωθούν σε πράξη θα διαφανεί σύντομα, καθώς ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει λάβει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Ευάγγελο Καραγρηγορίου δύο διαφορετικές εκθέσεις για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς των ιντερνετικών τυχερών παιγνίων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η μια έκθεση για τη ρύθμιση της αγοράς των ιντερνετικών τυχερών παιχνιδιών έχει συνταχθεί από την Grant Thornton και η δεύτερη έκθεση από ομάδα εργασίας της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Η έκθεση της Grant Thornton συστήνει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των online τυχερών παιγνίων με την έκδοση επταετών αδειών που θα κοστίζουν 500.000 ευρώ έκαστη και θα συνοδεύονται με ετήσιο τέλος 50.000 ευρώ. Για τη φορολογία των ιντερνετικών παιγνίων η Grant Thornton προτείνει να διατηρηθεί στο 35% των ακαθάριστων εσόδων (Gross Gaming Revenues), πρόταση που βρίσκει αντιθέτους του μετέχοντες στην αγορά.
Η δεύτερη έκθεση που κατατέθηκε προ ημερών στον επικεφαλής της ΕΕΕΠ κ. Καραγρηγορίου, κάνει μια εκτεταμένη ανάλυση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου σε σύγκριση με εκείνα άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα, δε, σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατυπώνει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση, λειτουργία και εποπτεία των παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο.