Διακοπές off season στην Ελλάδα επιλέγουν να κάνουν όλο και περισσότεροι τουρίστες, γεγονός που δίνει πόντους στην πολυπόθητη επέκταση της σεζόν και ενισχύει τον τελικό λογαριασμό του τουρισμού για το σύνολο του 2024. Η αίσθηση που υπήρχε μέχρι τώρα μάλιστα, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για τις πτήσεις και για τα ξενοδοχεία που έρχονται σταδιακά στη δημοσιότητα.
Η πορεία των μηνών εκτός υψηλής σεζόν
Ένα πρώτο δείγμα για τις καλές επιδόσεις της χώρας και εκτός υψηλής σεζόν έδωσαν τα στοιχεία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, σύμφωνα με τα οποία Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος εμφάνισαν μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία ανά περιπτώσεις καταγράφηκε υψηλότερη κι από την αύξηση κατά τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η άνοδος της επιβατικής κίνησης τον Οκτώβριο έφτασε το 10,1% έναντι αύξησης 9,3% που σημείωσε η επιβατική κίνηση του ΔΔΑ τον δεύτερο πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού, τον Ιούλιο. Αντίστοιχα τον Νοέμβριο η επιβατική κίνηση εκτοξεύτηκε κατά 13,3% όταν τον Αύγουστο η αύξηση περιορίστηκε στο 10,5%.
Ακόμα εντυπωσιακότερες ήταν οι επιδόσεις κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς όπου παραδοσιακά η χώρα καταγράφει χαμηλές τουριστικές πτήσεις. Για παράδειγμα ο Μάρτιος ήταν ο μόνος μήνας του πρώτου εντεκαμήνου του 2024 - για το οποίο και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία - όπου η επιβατική κίνηση σημείωσε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση έναντι του 2023. Η επιβατική κίνηση τον τρίτο μήνα της χρονιάς αυξήθηκε κατά 20,1% σε σχέση με το 2023. Δεύτερος καλύτερος μήνας αποδείχτηκε ο Μάιος με την επιβατική κίνηση να αυξάνει κατά 18,6% ενώ την χρυσή τριάδα των μηνών με την μεγαλύτερη αύξηση συμπλήρωσε ο Φεβρουάριος, καταγράφοντας αύξηση 18,4% παρότι παραδοσιακά αποτελεί τον πιο «πεσμένο» μήνα της χρονιάς από άποψη τουριστικής κίνησης. Όσο για την πρώτη πεντάδα συμπληρώθηκε από τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο, με την αύξηση να φτάνει το 16,2% και το 13,3% αντίστοιχα.
Οι περιφέρειες με τις θεαματικές επιδόσεις
Έναν πολύ καλό Νοέμβριο μαρτυρούν και τα στοιχεία των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport, με κάποια νησιά και περιφέρειες να παρουσιάζουν μάλιστα εντυπωσιακές επιδόσεις. Βάσει των στοιχείων της εταιρείας ο προτελευταίος μήνας του 2024 έκλεισε με αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 11,6% σε σχέση με το 2023.
Τις καλύτερες επιδόσεις δε παρουσίασε το αεροδρόμιο του Ακτίου το οποίο κατάφερε να τετραπλασιάσει τους επισκέπτες που δέχτηκε το 2024. Συγκεκριμένα από τους 583 επιβάτες που είχε υποδεχτεί τον Νοέμβριο του 2023, δέχθηκε 2002 επιβάτες τον αντίστοιχο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 243%. Την δεύτερη καλύτερη επίδοση για τον μήνα Νοέμβριο παρουσίασε η Ζάκυνθος, με την επιβατική κίνηση να αυξάνει κατά 47,9% ενώ ακολούθησε η Καβάλα και η Κως, όπου η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 37,2% και κατά 35,8% αντίστοιχα.
Αύξηση πληρότητας και μέσης τιμής για τα ξενοδοχεία τον Νοέμβριο
Το έδαφος που κερδίζει ο τουρισμός κατά την off season περίοδο μαρτυρούν και τα στοιχεία των ξενοδοχείων για τον προτελευταίο μήνα της χρονιάς. Βάσει αυτών η μέση πληρότητα τον ανοιχτών ξενοδοχείων τον Νοέμβριο του 2024 διαμορφώθηκε στο 53,2% έναντι 49,6% που ήταν η πληρότητα τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Πέρα από την πληρότητα δε, θετικό ήταν το πρόσημο και στη μέση τιμή δίκλινου δωματίου , η οποία τον Νοέμβριο του 2024 έφτασε τα 87 ευρώ έναντι 80 ευρώ το 2023.
Τέλος ανοδικά κινήθηκε και ο οδικός τουρισμός, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση αφίξεων από όλες τις γειτονικές χώρες.
Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο οι αφίξεις ανήλθαν σε 577 χιλ., σημειώνοντας αύξηση 39,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023. Η μεγαλύτερη εισροή τουριστών παρατηρήθηκε από την γειτονική Βουλγαρία όπου οι οδικές αφίξεις διπλασιάστηκαν. Ακολούθησε η αγορά της Τουρκίας με αύξηση των οδικών αφίξεων κατά 33% τον Νοέμβριο και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία όπου η αύξηση έφτασε τα 11,5% και το 14,7% αντίστοιχα.
Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν την πορεία του τουρισμού εκτός σεζόν αφενός στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κι αφετέρου στις ακριβότερες τιμές των τουριστικών πακέτων κατά το ισχυρό δίμηνο της υψηλής σεζόν (Ιούλιος - Αύγουστος). Σε κάθε περίπτωση πάντως το στοίχημα του περιορισμού της εποχικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος δείχνει να κερδίζεται κι αν οι ισορροπίες παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στον χειμερινό τουρισμό, τα ρεκόρ της βιομηχανίας που εισφέρει, άμεσα κι έμμεσα, το 25% του εγχώριου ΑΕΠ, θα μπορούσαν να συνεχιστούν.