Τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και παραγόντων της αγοράς για μια νέα χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό επιβεβαιώνουν τα δεδομένα του κλάδου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, μετά και την μικρή απογοήτευση που προκάλεσαν οι επιδόσεις των πιο θερμών μηνών του καλοκαιριού, τα στοιχεία επισφραγίζουν την επιμήκυνση της σεζόν γεννώντας αισιοδοξία και για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία του Οκτωβρίου που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΙΝΣΕΤΕ για την πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο, επισφραγίζουν ότι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου αποτέλεσε έναν από τους πιο ισχυρούς μήνες της χρονιάς. Για την ακρίβεια, οι αεροπορικές αφίξεις συνέχισαν να αυξάνουν κατά 10,9% σε σύγκριση με το 2023, οδηγώντας σε αύξηση της τάξης του 8,1% σε επίπεδο δεκαμήνου.
Οι προορισμοί που πρωταγωνίστησαν τον Οκτώβριο
Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, καταγράφηκαν 24,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας κατά 1,9 εκατ. αφίξεις τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 (23,0 εκατ).
Μάλιστα η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες με εξαίρεση τις Κυκλάδες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πελοπόννησο οι όπου οι αφίξεις ανήλθαν σε 229 χιλ., σημειώνοντας αύξηση +13,9% σε σχέση με την πέρυσι. Κατά 10,3% αυξήθηκαν οι αφίξεις στα Δωδεκάνησα φτάνοντας στο 4,4 εκατ., ενώ άνοδο της τάξης του 7,1% παρατηρήθηκε στην Κρήτη. Στα Ιόνια Νησιά καταγράφηκε αύξηση κατά +5,5 με συνολικά 3,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Στον αντίποδα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στις Κυκλάδες έφτασαν 1,3 εκατ. παρουσιάζοντας οριακή μείωση -0,8%/-10 χιλ.
Ανοδικό σερί και για τις οδικές αφίξεις
Παράλληλα μάλιστα άνοδο σημείωσαν και οι οδικές αφίξεις ενισχύοντας και περιοχές που δεν είναι στις πρώτες θέσεις του τουριστικού ενδιαφέροντος. Για την ακρίβεια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024 καταγράφηκαν 10,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 9,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +13,9% σε σχέση με το 2023 καταφέρνοντας να ξεπεράσουν και τα επίπεδα του 2019.
Αυξημένες κατά 4,6% παρατηρήθηκαν οι οδικές αφίξεις και τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι οδικές αφίξεις από την Τουρκία όπου αυξήθηκαν κατά 29,5%, το πρώτο δεκάμηνο ενώ αύξηση της τάξης του 17,5% σημείωσαν οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία. Από τη Βόρεια Μακεδονία, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά +9,4%, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 3,1 εκατ. αφίξεις ενώ κατά 2,2% ενισχύθηκαν οι αφίξεις από την Αλβανία.
Επιμήκυνση και προώθηση ανεξερεύνητων προορισμών για τη συνέχεια
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των αφίξεων του πρώτου τριμήνου του έτους, ενισχύει τις προσδοκίες ότι η τρέχουσα χρονιά θα ξεπεράσει την χρονιά ρεκόρ του 2023, παρά την μικρή κάμψη εσόδων που παρατηρήθηκε το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Παράλληλα μάλιστα τροφοδοτεί και την αίσθηση επιμήκυνσης της σεζόν, η οποία κρίνεται απαραίτητα για εξίσου καλές επιδόσεις τα επόμενα έτη, αφού επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο χωρίς να εξαντλεί την φέρουσα ικανότητα των προορισμών.
Η αισιοδοξία εκφράζεται τόσο από φορείς του κλάδου όσο κι από το κυβερνητικό επιτελείο. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά το συνέδριο Greece Talks όπου σε συνομιλία του με τον Διευθυντή του περιοδικού «Monocle», Andrew Tuck σημείωσε πως το τρέχον έτος αποτέλεσε ακόμα μια καλή χρονιά. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα προσωρινά στοιχεία που λάβαμε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί, τα έσοδα έχουν αυξηθεί και φαίνεται ότι μπορέσαμε επίσης να ξεκινήσουμε με επιτυχία την επέκταση της τουριστικής περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.
Σχετικά με τον τουρισμό της Αθήνας σημείωσε ότι έχουμε καταφέρει να την μετατρέψουμε σε προορισμό για όλο τον χρόνο, αλλά -προσέθεσε- η πρόκληση δεν είναι απλώς να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους, αλλά να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες που έρχονται περνούν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και βέβαια δαπανούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η στόχευση για την συνέχεια, θα πρέπει να σχετίζεται αφενός με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διασφαλίζοντας ότι δεν έρχονται όλοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά και με την εξοικείωση όλο και περισσότερων τουριστών με νέους προορισμούς στη χώρα, είτε πρόκειται για ανεξερεύνητα νησιά είτε για μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.