Σε νέο έτος ρεκόρ εξελίσσεται το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό με την υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη να σημειώνει προ ολίγου από το συνέδριο του ΣΕΤΕ «Shaping the Future of Tourism» ότι τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης έκανε λόγο για ισχυροποίηση του τουριστικού προϊόντος, γεγονός που αποδεικνύει και ο διπλασιασμός των τουριστικών επενδύσεων αλλά και για προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη.
«Τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα αποτελέσει ένα νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι «τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ».
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι υψηλές επιδόσεις καταδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του τουριστικού προϊόντος το οποίο ενισχύεται κι από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που, όπως είπε, καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού στη χώρα μας και περιλαμβάνουν από την χρηματοδότηση των έργων υποδομών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού έως την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Σε όλα τα παραπάνω, όπως εξήγησε κομβική σημασία παίζει η ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή του κλάδου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.
Στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα του 2024 αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, εκτιμώντας και ο ίδιος ότι το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τις τουριστικές επιδόσεις του 2023, παρά τις ευρύτερες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές και οι οικονομικές αναταράξεις. Ειδοποιός διαφορά της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τον ίδιο είναι φέτος και η άνοδος αφίξεων και εισπράξεων στους μήνες εκτός αιχμής, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν. Εξίσου ενθαρρυντικές είναι και οι τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες φάνηκε να διπλασιάζονται σε σχέση με το 2019 όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ.
Ένα χωροταξικό με ελλείψεις καλύτερο από την έλλειψη χωροταξικού
Παρά τις θετικές ενδείξεις όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται πρόσθετες κινήσεις για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και του θετικού επενδυτικού κλίματος, κυρίως σε τέσσερα επιμέρους ζητήματα. Το πρώτο αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό, ίσως το πιο κρίσιμο αλλά και το πιο χρονίζον ζήτημα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην δόμηση.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παράσχης ο ΣΕΤΕ, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις, θεωρεί πολύ σημαντική αυτή τη φορά η ψήφιση του χωροταξικού να μην μείνει στη μέση. «Ένα χωροταξικό με κάποιες ελλείψεις είναι καλύτερο από την έλλειψη χωροταξικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και ελεγκτικοί μηχανισμοί
Έτερο ζήτημα είναι η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία θα πρέπει να υπόκειται σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα αποτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις στρεβλώσεις στην αγορά στέγης, αλλά και την υπερσυγκέντρωση τουριστικών ροών σε προορισμούς χωρίς έλεγχο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα. Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο διαμόρφωσε ένα σαφές πλαίσιο φορολόγησης διαχωρίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα από τη περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση την οποία προσδιορίζει ρητά, ενώ δίνει περαιτέρω δυνατότητες για περιορισμό των ημερών μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές.
Με το φετινό νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού εισάγονται λειτουργικές προδιαγραφές ενώ με τον τελευταίο φορολογικό νόμο μπαίνουν πρόσθετοι όροι αναφορικά με τις πλατφόρμες και αναστέλλονται άδειες σε 3 διαμερίσματα της πρωτεύουσας. Υπό την προϋπόθεση επάρκειας ελεγκτικών μηχανισμών ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να διασφαλιστούν οι θετικές επιδράσεις αποφεύγοντας τις αρνητικές συνέπειες από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Θηλιά η υπερφορολόγηση
Εξίσου σημαντικό ζήτημα που ανησυχεί τον κλάδο είναι και η φορολογία σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ. «Η φορολόγηση του κλάδου παραμένει ένα ευαίσθητο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην τουριστική αγορά. Δεν μπορεί η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού να αποτελεί την αιτιολογική βάση για την επιβολή βαρών. Ο φόρος διαμονής, ένα μέτρο προσωρινό καθαρά εισπρακτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, αντικαταστάθηκε πέρυσι από το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αυξημένο για την καλοκαιρινή σεζόν σε ποσοστό 150-200%. Το συγκεκριμένο τέλος αυξήθηκε ξανά φέτος πριν συμπληρωθεί ένα έτος, χωρίς απολογισμό για τα έσοδα που εισπράχθηκαν και την ανταποδοτικότητα σε έργα και δράσεις.
Ταυτόχρονα αυξάνεται το δικαίωμα των δήμων για το τέλος παρεπιδημούντων από 0,50% σε 0,75%. Η αύξηση των τελών αυτών αποφασίστηκε χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς να έχουν μελετηθεί οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, όπως ανέφερε ο κ. Παράσχης.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι ο κλάδος αναγνωρίζει την ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν και θα εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η χρηματοδότηση της αποκατάστασής τους όμως δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας. «Το ζήτημα των τελών και άλλων φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πρέπει να επανεξεταστεί, και σε κάθε περίπτωση η πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι τα όποια ποσά εισπράττονται από τα τέλη πρέπει να διοχετεύονται στην αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των προορισμών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Το 90% των αναπτυξιακών σχεδίων του τουρισμού έχουν απορριφθεί
Τέλος βαρύνουσας σημασίας κρίνεται και το ζήτηση της πρόσβασης των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκής. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελών του ΣΕΤΕ, το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις αγγίζει το 90%.
«Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα. Απαιτείται ένα σωστό μείγμα φοροαπαλλαγών, επιδοτούμενης χρηματοδότησης, αλλά και άμεσων ενισχύσεων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεγάλων, αλλά κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού τομέα» τόνισε ο κ. Παράσχης σημειώνοντας ότι απαιτείται ουσιαστική αναθεώρηση στην προσέγγιση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, αν θέλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή λειτουργία, όπως προτείνουμε και μέσω της πρωτοβουλίας METRON Sustainable Tourism.
Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ειδικά σε μια συγκυρία σαν την σημερινή όπου παρά τις προκλήσεις αποδεικνύεται ευνοϊκή με την χώρα μας να ηγείται στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών θέσεων σε θέματα Μεταφορών και Βιώσιμου Τουρισμού, μέσω του Έλληνα Επιτρόπου, Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και του πρώην Υπουργού τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη που είναι υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπως σημείωσε ο κ. Παράσχης.