Σε νέες αγορές ποντάρει ο τουρισμός για το 2025

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε νέες αγορές ποντάρει ο τουρισμός για το 2025
Οι κινήσεις του υπουργείου για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από παραδοσιακές αγορές και οι προσπάθειες για άνοιγμα νέων.

Με βιώσιμο πρόσημο και σχέδια τόσο για ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών όσο και για άνοιγμα νέων χαράσσεται η τουριστική στρατηγική του υπουργείου για το 2025. Στόχος παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση των τουριστικών μεγεθών αλλά και η αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως το χωροταξικό και η ενίσχυση των υποδομών των προορισμών, όπως επεσήμαναν η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, σε άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Η στόχευση στις παραδοσιακές αγορές

Μετά από μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, η αίσθηση για το επόμενο έτος παραμένει θετική με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι στο στόχαστρο μπαίνουν κατά κύριο λόγο οι παραδοσιακές αγορές τροφοδότες του τουρισμού ενώ γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν και νέες, πολλά υποσχόμενες, που θα μπορούσαν να διογκώσουν ακόμα περισσότερο τα τουριστικά μεγέθη.

Από τις παραδοσιακές αγορές το βάρος συνεχίζει να πέφτει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μια αγορά με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλή μέση δαπάνη. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και έχοντας κερδηθεί το στοίχημα της Ανατολικής Ακτής ήδη από πέρυσι, με την αύξηση των απευθείας συνδέσεων, στο επίκεντρο μπαίνει πλέον και η Δυτική Ακτή, παρά τις προκλήσεις που θέτει η οργάνωση νέων πτήσεων από αυτή την περιοχή.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το υπουργείο να ετοιμάζεται μάλιστα να υπογράψει το επόμενο διάστημα την πρώτη διμερή συμφωνία τουριστικής συνεργασίας με την Αγγλία. Σε αυτή θα περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και κάποια επενδυτική συνεργασία με παράγοντες της Γηραιάς Αλβιώνας. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα μηνύματα των προκρατήσεων η βρετανική αγορά αναμένεται το 2025 να κάνει την διαφορά και να ηγηθεί των τουριστικών αφίξεων, ξεπερνώντας και την μέχρι σήμερα πρώτη, Γερμανία, η οποία θα παραμείνει έτερος βασικός πυλώνας ανάπτυξης.

Ινδία και Ασία στο στόχαστρο για το 2025

Πέρα από την ενίσχυση των αφίξεων από τις προαναφερθείσες αγορές το βάρος το 2025 πέφτει και στην Ινδική αγορά, ένα στοίχημα που έχει προαναγγελθεί και προετοιμαστεί κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται στο άνοιγμα νέων προξενικών αρχών στα πολλαπλά κέντρα που έχει η χώρα, όπως η Βομβάη και το Μπαγκαλόρ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει ελληνική πρεσβεία στο Δελχί, η οποία όμως δεν επαρκεί για την έγκριση μαζικών θεωρήσεων εισόδου (Visa).

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη: να διευκολύνουμε την πρόσβαση των Ινδών ταξιδιωτών στην Ελλάδα», ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη και προσέθεσε ότι συμπληρωματικά με αυτό το υπουργείο σχεδιάζει να παραστεί στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί, τον Φεβρουάριο του 2025 ώστε η ελληνική αντιπροσωπεία να συναντηθεί με παράγοντες της τοπικής τουριστικής αγοράς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Την προσπάθεια του υπουργείου φαίνεται να ασπάζονται και παράγοντες του εγχώριου τουρισμού, καθώς τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και η Aegean έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Ινδία. Η Aegean έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αναπτύξει αεροπορική σύνδεση με την Ινδία προσεχώς.

Προβολή και στρατηγική χρηματοδότηση

Η νέα στρατηγική θα συνδυαστεί και με την τουριστική προβολή της χώρας, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται φέτος να διατεθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ στις διάφορες δράσεις προβολής.

Παράλληλα ο ΕΟΤ σχεδιάζει και την ενίσχυση των 17 γραφείων εξωτερικού μέσω της αναβάθμισης της επιχειρησιακής τους δυνατότητας έτσι ώστε να λειτουργούν το καθένα από αυτά «ως ένας μικρός ΕΟΤ», όπως ανέφερε ο κ. Φιορεντίνος. Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα γραφείο εξωτερικού ωστόσο δεν υπάρχει και σχεδιασμός για άνοιγμα κάποιου νέου.

Βασικό συστατικό της όποιας στρατηγικής βέβαια, παραμένει και το βιώσιμο πρόσημο που θα πρέπει να αποκτήσει η ανάπτυξη του κλάδου, με την κ. Κεφαλογιάννη να επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό κρίνεται ζωτικής σημασίας. «Οι παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση ενσωματώνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είναι απαραίτητο να οριστεί μια νέα κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το νέο έτος, περιλαμβάνεται και το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας. Ένα σύστημα που σύμφωνα με την υπουργό θα αποτελέσει καλή πρακτική και πρότυπο και στην Ευρώπη. Παρότι η ανάπτυξη αυτού του συστήματος έχει πολύ δρόμο, στόχος είναι να συνδεθεί και με χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Αμερικανική «επέλαση» για κατοικίες στην Ελλάδα

Θριάσιο: Πότε θα ολοκληρωθεί η logistics επένδυση 260 εκατ. – Η επιλογή κατασκευαστή

Χρεώσεις: 100 – 120 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν στις τράπεζες οι μειώσεις των προμηθειών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider