Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η γαλλική πρόταση για το χρέος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η γαλλική πρόταση για το χρέος

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Από κοντά παρακολουθούν υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την επεξεργασία της γαλλικής πρότασης για την υπό όρους ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τη συζήτηση για το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήψη των μνημονίων, που γίνεται το διάστημα αυτό σε τεχνικό επίπεδο από ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι αρκετά πυκνό μέχρι το Eurogroup στις 12 Μαρτίου, οπότε δεν αποκλείεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Πολ Τόμσεν, ενώ εντός του Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για σειρά επαφών.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι έντονες και πηγές του ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν ότι «οτιδήποτε επηρεάζει τη διαμόρφωση των όρων ελάφρυνσης χρέους και εποπτείας μετά τα μνημόνια αφορά και το Ταμείο». Άλλωστε, το κλειδί για να καθησυχάσουν οι φόβοι του ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται «στον τεχνικό μηχανισμό προσαρμογής», που θα περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της ρήτρας ανάπτυξης για την ελάφρυνση του χρέους, που επεξεργάζεται η ομάδα εμπειρογνωμόνων, και με τη συμμετοχή του Ταμείου.

Το «μηχανισμό» αυτό, ο οποίος, όμως, θα συνδυάζεται με ξεκάθαρους όρους, βλέπει το ΔΝΤ ως λύση για να αμβλύνει τις αντιρρήσεις του ως προς τη «βιωσιμότητα» του χρέους, προσπερνώντας τον έναν «σκόπελο» της διαφωνίας του με την Κομισιόν ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βάσει των οποίων γίνονται οι αναλύσεις για το αν είναι βιώσιμο το χρέος. Το Ταμείο θεωρεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν παραμένουν αισιόδοξες ακόμη και στην πιο πρόσφατη ανάλυση, που περιλήφθηκε στην έκθεση συμμόρφωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, με τους ευρωπαίους να καθησυχάζουν το ΔΝΤ ότι μέσω του «μηχανισμού προσαρμογής», που θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, θα «απελευθερώνεται» πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει κάτω από το πλαίσιο προβλέψεων της Κομισιόν.

Όμως, στην περίπτωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ παραμένουν. Το Ταμείο συμφωνεί ότι η δέσμευση για 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 μπορεί να παραμείνει ως έχει.

Όμως, από εκεί και πέρα επιμένει και θέτει, ως φαίνεται το ζήτημα στο πλαίσιο της τεχνικής επεξεργασίας για το πώς θα εφαρμοστεί η γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές στις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ και να τοποθετηθεί ο πήχης των πλεονασμάτων κάτω του 2% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% - μέχρι το 2060. Το ύψος του πλεονάσματος παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του χρέους και πηγές του ΔΝΤ τονίζουν ότι οι προϋποθέσεις του Ταμείου δεν έχουν αλλάξει.

Πηγές που συμμετέχουν στην επεξεργασία των προτάσεων, τονίζουν ότι η τελική απόφαση για το πλεόνασμα είναι πολιτική επιλογή. Ξεκαθαρίζουν, όμως, ταυτόχρονα, ότι η όποια «επιείκεια» θα αντισταθμιστεί από επιπρόσθετους όρους, που θα τεθούν στις ρήτρες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο εποπτείας υπό το οποίο θα τεθεί η χώρα μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης, αλλά και στους όρους που θα «συνοδεύουν» την ελάφρυνση του χρέους.

Το Ταμείο συμμετέχει στις συζητήσεις, ενώ «ετοιμάζεται» να συμμετάσχει και στην εποπτεία μετά το τέλος των μνημονίων, εφόσον ενεργοποιήσει τελικά τη συμμετοχή του.

Στο πλαίσιο αυτό δεν φαίνεται να συμμερίζεται επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την αναβολή κατά ένα χρόνο της συμφωνημένης για το 2019 μείωσης των συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, τότε το Ταμείο θα «τρέξει» σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς νέες αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους (DSA) προς το τέλος του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider