Οι προκλήσεις για την Περιφέρεια παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προκλήσεις για την Περιφέρεια παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το project “Lagging regions” της Παγκόσμιας Τράπεζας και της DG Region παρουσιάστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Το πάνελ για την περιφερειακή πολιτική μετά το 2020 και την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά στις περιοχές με αναπτυξιακή καθυστέρηση συντόνισε ο κ. Christian Bodewig, επικεφαλής προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα στοιχεία του project παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Tom Farole εξηγώντας ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας των τελευταίων 15 μηνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι πριν την κρίση υπήρχε σύγκλιση μεταξύ χωρών και περιφερειών, αλλά μετά την κρίση, υπάρχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση τόσο μεταξύ των διάφορων περιφερειών, όσο και ενδοπεριφερειακά.

Προέβλεψε ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα διευρύνει το χάσμα και τόνισε ότι πρέπει να χαράσσεται πολιτική με περιφερειακό και όχι εθνικό χαρακτήρα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα ΕΕ της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Rogier van den Brink , αναφέρθηκε στη γεωργία, σημειώνοντας ότι γενικά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συσχετισμός γεωργίας και φτώχειας, παρατηρείται όμως σε ορισμένες χώρες. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα, όπου γεωργία και φτώχεια βαδίζουν παράλληλα. Ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει διότι στην Ελλάδα το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί σωστά εξαιτίας της μικρή ιδιοκτησία, αλλά και μίας σειράς παραγόντων που παίζουν ρόλο, όπως η οργάνωση των γεωργών και η σωστή εκπαίδευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι πλέον το έθνος κράτος δεν αποτελεί το μόνο φορέα άσκησης πολιτικής, τόσο στο υπερεθνικό όσο και στο περιφερειακό επίπεδο, αναφέροντας για παράδειγμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό κονδυλίων το χειρίζονται απευθείας οι 13 ελληνικές περιφέρειες. Εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές που συνδυάζουν παρεμβάσεις και στα τρία επίπεδα, το υπερεθνικό, το εθνικό και το περιφερειακό. Τάχθηκε δηλαδή υπέρ της επιμερισμένης διαχείρισης, δηλαδή της δυνατότητας των τριών αυτών επιπέδων διοίκησης να συνδιαμορφώνουν πολιτικές αλλά και να τις υλοποιούν από κοινού. Ανέφερε ως παράδειγμα μίας επιμερισμένης διαχείρισης, στην περίπτωση της Ελλάδας, την ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου ΠΑΘΕ.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας ενώ υπογράμμισε ότι είναι διπλή η αγωνία για τη χώρα τώρα που θέλει να προετοιμαστεί για τη μεταμνημονιακή εποχή, καθώς πρέπει να γίνει ανοιχτά η συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 1980 μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 115 δισ ευρώ κοινοτικά κονδύλια. Σημείωσε για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι 160 δισ. “Αυτό που γίνεται στη χώρα μας είναι ότι ο ένας πατάει πάνω στα πόδια του άλλου. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τις αρμοδιότητες. Ένα τεράστιο υπερσυγκεντρωτικό κράτος, που δίνει δικαιολογίες σε εμάς (της τοπικής αυτοδιοίκησης) όταν δε θέλουμε να κάνουμε κάτι”, τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider