Alpha Bank: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει πίσω τους επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει πίσω τους επενδυτές

Η ομαλή ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος θα ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, η έκθεση υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των 88 προαπαιτουμένων, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την ανατροπή της κοπώσεως που παρατηρείται στα ελληνικά assets, είτε πρόκειται για ομόλογα είτε για μετοχές.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν άμεση επίπτωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και, κατά συνέπεια, στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να έχει η χώρα λειτουργικά διατηρήσιμη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, σημειώνει η Alpha Bank.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου που παρατηρήθηκε από το τέλος Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις αρχές του 2018, ανακόπηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα έως τις 27/3/2018 να έχει σημειωθεί πτώση κατά 10%.

Αντίστοιχη πορεία παρουσίασε και η διαφορά της αποδόσεως μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού 10ετούς ομολόγου που αυξήθηκε κατά 87 μονάδες βάσεως μεταξύ 1/2/2018 και 27/3/2018.

Ένας επιπλέον παράγοντας που αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία είναι η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε σημαντικά τον στόχο, για δεύτερο συνεχές έτος. Ειδικότερα, η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2018 δείχνει ότι το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε υψηλότερα του στόχου αλλά και σε σχέση με πέρυσι.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παρότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ακολουθεί μία σταθερή ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, τον Μάρτιο του 2018, επιδεινώθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη.

Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην πτώση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και δευτερευόντως στις υπηρεσίες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, ωστόσο η απόκλιση μεταξύ των δεικτών είναι ιδιαίτερα έντονη.

Επιπλέον, στην Ελλάδα το επιχειρηματικό κλίμα ενδέχεται να επιβαρύνθηκε από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες αναζωπύρωσης των μεταναστευτικών ροών παρά τα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, αφού με βάση τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας, για πρώτη φορά από το 2006 έχουμε τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα με θετικό ρυθμό μεγεθύνσεως σε τριμηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider