Alpha Bank: «Δίκοπο μαχαίρι» τα υψηλά πλεονάσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: «Δίκοπο μαχαίρι» τα υψηλά πλεονάσματα

Το ισχυρό μήνυμα της προσήλωσης στους στόχους, αλλά και τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στην εβδομαδιαία της έκθεση η Alpha Bank.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών χαρακτηρίζει «εξαιρετικής σημασίας» την επίτευξη πλεονάσματος 4% για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κοινού. «Υποδηλώνει την προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Από την άλλη, όμως, προειδοποιεί ότι η ένταση αυτής της προσπάθειας εξασθενίζει την τρέχουσα δυναμική της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική, ιδίως η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές έδρασαν ανασταλτικά στην άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Πού οφείλεται το υψηλότερο πλεόνασμα

Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2017 αποδίδεται αποκλειστικά στην περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβερνήσεως ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν στο 48,8%, από 50,2% το 2016.

Αντιθέτως, τα δύο προηγούμενα έτη - όταν επεβλήθησαν σημαντικές αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία - τα έσοδα της Γενικής Κυβερνήσεως ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνει η Alpha Bank.

Παράλληλα, παρά τη μεγάλη προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στις εξωτερικές συναλλαγές την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα αδυνατεί να μεταβάλει το παραγωγικό της μοντέλο σε τέτοια έκταση που θα επέτρεπε διατηρήσιμα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Συνεπώς, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε μεν το 2017, ωστόσο παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρωζώνη, καθώς ούτε η ιδιωτική κατανάλωση ούτε οι εξωτερικές συναλλαγές συνέβαλαν θετικά, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider