«Κληρώνει» σήμερα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κληρώνει» σήμερα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της υπό - δόσης του 1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με το θέμα της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών.

Εφόσον σήμερα υπάρξει μια ικανοποιητική αξιολόγηση της ελληνικής προόδου, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της υπό - δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα λάβει την υπό - δόση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να δεσμεύσει ακόμη 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποπληρώσει το ταχύτερο δυνατόν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ!

Στο μεταξύ, η Γερμανία, μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, εξακολουθεί να προτιμά μια μικρή ελάφρυνση του χρέους και να αντιπροτείνει ένα μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας» για την μεταμνημονιακή περίοδο. ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την ανάγκη επέκτασης των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, ωστόσο το Βερολίνο αντιπροτείνει στην Ελλάδα να πάρει τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM και μια πενταετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF.

Η πρόταση αυτή είναι μερικώς δελεαστική για την κυβέρνηση. Αυτό διότι θα μπορούσε να βρεθεί με ένα τεράστιο «κουμπαρά» που θα ξεπερνά τα 45 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση πάντως δεν τοποθετείται για το ζήτημα διότι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι όροι που θα τεθούν από την πλευρά του Βερολίνου. Π.χ. για το εάν θα τεθούν προϋποθέσεις στη χρήση του «mega μαξιλαριού ασφαλείας» ή θα απαιτηθεί τεχνική παράταση του Μνημονίου για τις σχετικές εκταμιεύσεις.

Σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist στην Αθήνα τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναφερθούν τόσο στο ζήτημα τους χρέους, όσο και στο μετά- προγραμματικό πλαίσιο εποπτείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider