Μικρό «διάλειμμα» μετά τα ρεκόρ για τον χρυσό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρό «διάλειμμα» μετά τα ρεκόρ για τον χρυσό
Χρυσός / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Άγγιξε αλλά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει νέο ρεκόρ ο χρυσός.

Άγγιξε αλλά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει νέο ρεκόρ ο χρυσός, με τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη και την αυξημένη αβεβαιότητα λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να αποτελούν στήριγμα για το πολύτιμο μέταλλο, που συνεχίζει αδιάκοπτα την ανοδική του παρά τις μικρές μεταβολές της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ο χρυσός στην αγορά spot παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις στη ζώνη των 2.723,25 δολαρίων. ανά ουγγιά, μετά το ενδοσυνεδιακό υψηλό του στα 2.740,37 δολ. Τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν 0,3% στα 2.738,9 δολ. ανά ουγγιά. Το ασήμι στην αγορά spot κέρφισε 0,6% στα 33,85 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει σε υψηλό 12ετίας. Η πλατίνα απώλεσε 0,7% στα 1.006,25 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο διολίσθησε 2,4% στα 1.054,07 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει κερδίσει 32%, σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς οι προσδοκίες για νέες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed και η ενισχυμένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για το πολύτιμο μέταλλο.

Οι αγορές επικεντρώνονται στους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συζητά την επόμενη επίθεσή του εναντίον του Ιράν μετά την έκρηξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ εναντίον της ιδιωτικής κατοικίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια το Σάββατο. Στη Βηρυτό, εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αργά την Κυριακή, ύστερα από «14 διαδοχικά πλήγματα» σε διάστημα 15 λεπτών, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σ’ όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ μεταξύ του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις εντείνεται, μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο. Ήδη η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, την τρίτη της μείωση για το 2024.

Οι επενδυτές επεξεργάστηκαν επίσης τη νέα μείωση δύο επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που πλήττεται ιδίως από την άτονη κατανάλωση, με το επιτόκιο αναφοράς να μειώνεται από το 3,35% στο 3,1%. Η ζήτηση χρυσού στον κορυφαίο καταναλωτή έχει πληγεί εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Forbes: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 4ος σε κέρδη το 2024 στο ΝΒΑ - Πόσα χρήματα «έβγαλε»

Δίχως κατεύθυνση το Χρηματιστήριο - Κατηφόρισε ο τζίρος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider