«Ανάσα» έπειτα από το διπλό ιστορικό υψηλό στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάσα» έπειτα από το διπλό ιστορικό υψηλό στην Wall Street
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,80% στις 42.931 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,18% στις 5.853 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,27% στις 18.540 μονάδες.

«Διάλειμμα» με μεικτά πρόσημα μετά το διπλό ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500 έκανε η Wall Street την Δευτέρα, χάνοντας μερικά από τα ισχυρά κέρδη της περασμένης (έκτης «πράσινης») εβδομάδας, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφάλωσαν και οι επενδυτές προχώρησαν σε profit taking εν αναμονή του μπαράζ οικονομικών μεγεθών από επιχειρήσεις.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,80% στις 42.931 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,18% στις 5.853 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,27% στις 18.540 μονάδες. Οι μετοχές στον κλάδο του λιανεμπορίου και των κατασκευών ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης καθώς οι φόβοι για επιτόκια που θα μείνουν higher for longer, έφεραν απώλειες άνω του 3% για τις Target, Builders FirstSource και Lennar.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε, σημειώνοντας άνοδο άνω των 10 μονάδων βάσης στο 4,178%. «Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να ενισχύονται, κάτι που σημαίνει για μένα ότι οι επενδυτές σκέφτονται τώρα ότι η Fed θα καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια επειδή η οικονομία παραμένει ανθεκτική», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA, Σαμ Στόβαλ. «Ως αποτέλεσμα, η Fed πιθανότατα θα δυσκολευτεί περισσότερο να πιέσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% το επόμενο έτος» πρόσθεσε.

Τα οικονομικά μεγέθη από τις επιχειρήσεις θα είναι κρίσιμα αυτή την εβδομάδα, καθώς περίπου το 1/5 των εισηγμένων του S&P 500 θα γνωστοποιήσουν τις επιδόσεις τους στο γ' τρίμηνο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι κολοσσοί, όπως η Tesla και η Coca-Cola. Μέχρι στιγμής, η εικόνα είναι συγκρατημένα θετική: Από το 14% των εισηγμένων του S&P 500 που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, το 79% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τον Τζον Μπάτερς του FactSet, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει πως τα πιο κρίσιμα μεγέθη δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη.

Το πρόσφατο ράλι έχει πέσει τους επενδυτές ότι οι μετοχές έχουν ακόμη δρόμο ανόδου. Ωστόσο, έχουν επίγνωση ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να φέρουν νέες αναταραχές και να προκαλέσουν τριγμούς στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Πάντως, είναι σχεδόν απίθανο κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι αμερικανικές μετοχές να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία, με άνω του μέσου όρου επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, για να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις. Ο S&P 500 αναμένεται να σημειώνει ετήσια απόδοση μόλις 3% για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση, σε σύγκριση με το 13% της προηγούμενης δεκαετίας και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11%. Επιπλέον, δίνει 72% πιθανότητα οι αποδόσεις του S&P 500 να υπολείπονται των κρατικών ομολόγων και 33% πιθανότητα να μην ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δίχως κατεύθυνση το Χρηματιστήριο - Κατηφόρισε ο τζίρος

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Forbes: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 4ος σε κέρδη το 2024 στο ΝΒΑ - Πόσα χρήματα «έβγαλε»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider