Ντομπρόβσκις: Ελάφρυνση χρέους εφόσον τηρούνται οι στόχοι

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Ελάφρυνση χρέους εφόσον τηρούνται οι στόχοι

Στη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος και με την πορεία των μεταρρυθμίσεων προχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εστίασε στο θέμα της διαφύλαξης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και ξεκαθάρισε πως κάποια από τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους που θα αποφασιστούν για το χρέος θα συνδέονται με την τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη ή σε συνεργασία με τους θεσμούς για βασικές πολιτικές μετά τον Αύγουστο ο Επίτροπος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει ένας σχετικά αυξημένος βαθμός ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση τυχόν δημοσιονομικού χώρου.

«Κατ’ αρχήν θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του είπε ότι την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους, αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τον Ιούνιο του 2017 συμφωνήθηκε η ευρωζώνη να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. «Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί που μπορείς να το κάνεις αυτό. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι αυτό που θα αποφασιστεί την Πέμπτη», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider