Απομακρύνονται οι πιθανότητες για να παραμείνει η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ανάμεσα στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τρεις μόλις μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους περίπου 11 δις. ευρώ, που θεωρείται το μέτρο που κατ’ εξοχήν θα ενισχύσει την άμεση ρευστότητα της χώρας, οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός συζήτησης.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην επιμονή της Γερμανίας, να παραμείνει το ΔΝΤ προσδεμένο ως δανειστής της Ελλάδας προκειμένου να συμμετέχει πλήρως στην μεταπρογραμματική περίοδο και στο καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας». Όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί η συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, καθώς θα συνεχίσει να συμμετέχει μέσω της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα και της επιτήρησης βάσει του άρθρου IV».
Παράλληλα, θεωρείται πλέον σίγουρο ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, οπότε την Πέμπτη Ταμείο και ευρωπαίοι δανειστές θα παρουσιάσουν δύο διαφορετικές αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάλυση του ΔΝΤ θα διατυπώνει με κομψό τρόπο ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί, αλλά τα μέτρα, στα οποία θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι δεν είναι «επαρκή» και απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες. Ο τρόπος διατύπωσης, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, θα αποφεύγει να προκαλέσει τη δυσφορία των αγορών. Το Ταμείο θα δίνει την εντύπωση ότι εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά με ηχηρούς αστερίσκους.
Κατά την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, που θα παρουσιάσουν οι ευρωπαίοι δανειστές, ο ESM και η Κομισιόν, και σύμφωνα με το βασικό σενάριο ανάπτυξης, το ελληνικό χρέος θα προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε βιώσιμη τροχιά. Στην περίπτωση, όμως, του αρνητικού σεναρίου (το οποίο βλέπει πιθανότερο το ΔΝΤ), θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι πιστωτές της χώρας θα επανεξετάσουν το ζήτημα και θα προβούν στις απαραίτητες κινήσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ όλων των παιχτών, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και το βιώσιμο χρέος για το μέλλον».
Αλλά και η εξαγορά των δανείων, που διακρατούνται στο «ευρωπαϊκό σύστημα», δηλαδή από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 12 δις. ευρώ θεωρείται δύσκολο να υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Πέμπτης.
Ως αντίδοτο οι υπουργοί Οικονομικών θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν ένα αρκετά σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας για την Ελλάδα, αποφασίζοντας η τελευταία δόση του προγράμματος να κινηθεί πάνω από 10 δις. ευρώ και όσο γίνεται πιο κοντά στα 12 δις. ευρώ.
Έτσι, ανάμεσα στα εμπροστοβαρή μέτρα μένουν η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, η οποία θα κυμανθεί σίγουρα «κάτω από τα δέκα χρόνια και μάλλον κάπου μεταξύ των πέντε και δέκα ετών», σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, αλλά και η επιστροφή των κερδών ANFA και SNP ύψους 4 δις. ευρώ.
Όσο για το μεταπρογραμματική πλαίσιο, ο Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος: «Χρειάζεται ένα πλαίσιο το οποίο θα καθησυχάσει τους πιστωτές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος».