Ποια φορολογικά κίνητρα απολαμβάνουν οι Έλληνες εφευρέτες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια φορολογικά κίνητρα απολαμβάνουν οι Έλληνες εφευρέτες

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία δίνει πλούσια φορολογικά κίνητρα στους εφευρέτες και ειδικά σε όσους έχουν κατοχυρώσει διεθνείς πατέντες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις, έσοδα από την πώληση προϊόντων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της επιχείρησης που την ανέπτυξε.

Ως πρώτη χρήση θεωρείται αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων, που αναπτύχθηκαν με χρήση ευρεσιτεχνίας.

Ο χρόνος έναρξης του κινήτρου απαλλαγής συνδέεται με το φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διεθνούς αναγνώρισης της ευρεσιτεχνίας.

Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων. Επίσης, η απαλλαγή χορηγείται και στα κέρδη, που προέρχονται από παροχή υπηρεσιών, όταν αυτή αφορά σε εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, επίσης διεθνώς αναγνωρισμένης.

Τα απαλλασσόμενα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού. Το ειδικό αποθεματικό που σχηματίζεται για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υπόκειται σε φορολογία, κατά το μέρος που διανέμεται, κεφαλαιοποιείται ή αναλαμβάνεται κάθε φορά. Για τα νομικά πρόσωπα όμως που τηρούν απλογραφικά βιβλία, το απαλλασσόμενο ποσό αφαιρείται κατευθείαν από τα καθαρά κέρδη της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αφού δεν μπορεί να εμφανισθεί σε λογαριασμό αποθεματικού και ως εκ τούτου η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος είναι οριστική.

Τα προϊόντα που περιβάλλονται από το προαναφερόμενο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης είναι ιατρικές συσκευές, όργανα, εργαλεία, εμφυτεύματα και τεχνητά μέλη, ανεμοκινητήρες, υδραυλικές μηχανές ή κινητήρες, τρόφιμα, είδη διατροφής, κ.α..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider