Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων παρά τη διπλή αναβάθμιση της Fitch

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων παρά τη διπλή αναβάθμιση της Fitch

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» με σταθερές προοπτικές δεν έχει επίπτωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας.

Οι αναφορές του οίκου πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα του ESM με ένα αποθεματικό ύψους 24,1 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ), το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλήρως τη χώρα μέχρι το 2022, η εκτίμησή του πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν οριακά κάτω από το 3,5%του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και πως κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στο 2,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2030, αλλά και η αναφορά ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα διαμορφωθούν στο 9% κατά μέσο όρο την περίοδο 2019-2030, ήταν πάνω κατώ γνωστές παράμετροι για τις αγορές.

Ως εκ τούτου οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων δεν «συγκινήθηκαν» από τη διπλή αναβάθμιση της Fitch και εξακολουθούν να τιμολογούν – βραχυπρόθεσμα- τον ελληνικό κίνδυνο στη βάση των εξελίξεων σε Τουρκία και Ιταλία.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας και διαμορφώνεται στο 4,236%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,26%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider