Εξωδικαστικός: Προχωρούν οι ρυθμίσεις και για τους αγρότες

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Προχωρούν οι ρυθμίσεις και για τους αγρότες

Τα πρώτα αποτελέσματα και για τους αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αλλά και την ΑΑΔΕ έφερε η ένταξη και των δικών τους οφειλών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ολοκληρώθηκαν οι ρυθμίσεις σε τρεις περιπτώσεις οφειλών προς ΕΦΚΑ και σε τρεις προς ΑΑΔΕ. Και στις έξι περιπτώσεις οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν διαγραφή των προσαύξηση κατά 85%.

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, οι αγρότες μπορούν να ρυθμίσουν χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2017 προς την Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, χρέη προς ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές αλλά και ληξιπρόθεσμα τραπεζικά χρέη από δάνεια σε αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς και δάνεια που έχουν ληφθεί από μια από τις 16 τράπεζες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση και διαχειρίζονται από την PQH (ATEbank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton, Probank, συνεταιριστικές τράπεζες κ.α.) και τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση που μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές επιχειρήσεων.Δικαίωμα ένταξης δεν έχουν και οι αγρότες με υψηλά εισοδήματα, για τη διασταύρωση των οποίων θα πραγματοποιείται σχετικός έλεγχος.

Οι ρυθμίσεις οφειλών αφορούν: το 100% της διαγραφής τόκων υπερημερίας δανείων, τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει ακίνητης περιουσίας, ενώ η αποπληρωμή γίνεται σε έως 120 δόσεις βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος αφού ληφθούν υπόψη εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέχρι και τα τέλη Αυγούστου είχαν εγγραφεί περίπου 51.500 χρήστες, ενώ είχαν υποβάλλει οριστικά την αίτησή τους 3.385 οφειλέτες με τον αριθμό των υποθέσεων και τις οποίες επήλθε σύμφωνα να ανέρχονται σε 352 αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του συνόλου των κατατεθειμένο αιτήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται ο αριθμός των υποθέσεων που διευθετούνται. Ειδικότερα, στα τέλη Αυγούστου ο αριθμός των υποθέσεων που είχαν καταλήξει σε συμφωνία εμφάνισε αύξηση κατά 82% σε σχέση με ένα μήνα πριν. Μεγαλύτερη ταχύτητα εμφανίζουν οι περιπτώσεις με δυο εμπλεκόμενους, ενώ και στις άλλες περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα και οι τράπεζες εμφανίζονται πιο ευέλικτες υπό την πίεση που έχουν από τον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους. Όπως προβλέπεται, το επόμενο διάστημα αναμένεται σημαντική αύξηση των συμφωνιών ρύθμισης οφειλών, καθώς οι υποθέσεις ωριμάζουν, ενώ και οι αιτήσεις που βρίσκονται στο σύστημα αλλά δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της τελικής υποβολής αναμένεται ότι θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προβλέπει τον τρόπο και τις διαδικασίες διόρθωσης σφαλμάτων στις αιτήσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Στην ίδια ΚΥΑ, προβλέπονται οι ακριβείς προθεσμίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας του εξωδικαστικού, καθώς και ο τρόπος παράτασής επανυποβολής αίτησης. Να σημειωθεί ότι με βάση τη ΚΥΑ προβλέπεται ότι στις αιτήσεις που διαπιστώνονται ελλείψεις ή σφάλματα, τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει γραπτώς από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τη διαγραφή της αίτησης χωρίς να χάσει το δικαίωμα επανυποβολής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider