Στην τελική ευθεία ο νόμος για τις εισπρακτικές

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία ο νόμος για τις εισπρακτικές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία του νόμου που αφορά στις εισπρακτικές εταιρείες, με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας να συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη για δεύτερη φορά, προκειμένου να εντοπίσει τις ατέλειες του ισχύοντος νόμου και να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή εντός του φθινοπώρου.
Η ομάδα εργασίας της επιτροπής επεξεργάζεται αλλαγές που αφορούν στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR) και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τις δικηγορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν διαχείριση κόκκινων δανείων και οφειλών, διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου σχετικά με τη συχνότητα οχλήσεων, τις κυρώσεις, το χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α..

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναμόρφωση της νομοθεσίας, με στόχο να θεσπιστεί ένα όριο στην συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους, κυρίως τραπεζών, για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες) το κυνήγι των οφειλών.

Μάλιστα, για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες θέμα για το οποίο η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό παραπόνων και καταγγελιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, μετά και την ανάληψη έργου για το κυνήγι των κόκκινων δανειοληπτών από δικηγορικές εταιρείες, είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία. Οι καταγγελίες αυτές διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων.

Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider