«Το τέλος των μνημονίων ήρθε, τα προβλήματα παραμένουν» για τους μικρούς της αγοράς

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Το τέλος των μνημονίων ήρθε, τα προβλήματα παραμένουν» για τους μικρούς της αγοράς

Με τις τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σχεδόν το 30% να έχουν δάνεια σε τράπεζες και το 6,7% να έχει ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 30,6% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή μισθών στους εργαζομένους τους (και το 9,6% να έχει σοβαρές δυσκολίες), η επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια βρίσκει τον επιχειρηματικό κόσμο να συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, ελπίζοντας ότι η όποια βελτίωση των οικονομικών δεικτών θα έχει αποτελέσματα και για τις ίδιες το επόμενο διάστημα.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ - Ιούλιος 2018 – για την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «η έξοδος της χώρας μας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο η έξοδος αυτή βρίσκει την οικονομία μας κατά 25% συρρικνωμένη σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, με διπλάσια ανεργία σε σχέση με το 2010 και με σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα».

Η έρευνα οικονομικού κλίματος Ιουλίου 2018 καταγράφει βελτίωση των θετικών προβλέψεων, η οποία όμως αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από υφιστάμενες διαρθρωτικές αδυναμίες. Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρει, με την ύπαρξη ενός αριθμού επιχειρήσεων που ανταποκρίνεται και συμβαδίζει με την αναπτυξιακή δυναμική, παραμένει σημαντικό το ποσοστό των επιχειρήσεων (μια στις δύο επιχειρήσεις) που φαίνεται να διέπεται από τα χαρακτηριστικά της «επιχειρηματικότητας ανάγκης», ωστόσο συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1.003 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 9 έως 20 Ιουλίου 2018, παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί ανασχετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη στρεβλή διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της ρευστότητας τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι το 91,4% των μικρών επιχειρήσεων δεν έχει καν κάνει αίτημα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ενώ από αυτές που τόλμησαν, μόλις το 3,1% είχε έγκριση του αιτήματος. Επιπλέον, η μια στις δυο επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών της και από αυτές το 8,3% έχει ενταχθεί ή έχει κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό, 14,3% έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και το 30,9% σε άλλου είδους ρυθμίσεις. Όσο για το ύψος των χρεών τους, έως 20.000 ευρώ χρέη έχει το 19,3%, το 8,2% έχει από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ το 10,4% άνω των 50.000 ευρώ. .

Για τους μικρούς, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην επιβίωση και την ανάπτυξή τους παραμένουν, με τους 4 στους 10 να τονίζουν την υψηλή φορολογία και το 15,5% τη χαμηλή ζήτηση. Όσο για τις προτάσεις τους αναφορικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δυο είναι, σύμφωνα με τους περισσότερους, οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, με το 41,2% να εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το 39% η μείωση του ΦΠΑ.

Πάντως, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το πρόσημο σχετικά με τις προσδοκίες είναι αρνητικό, καθώς το 37,6% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση.

Τέλος, αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για την επόμενη περίοδο, η οικονομική πολιτική πρέπει να προσανατολιστεί κατά προτεραιότητα στα εξής:

- Σταδιακή μείωση της υπέρμετρης φορολόγησης, με διαμόρφωση οδικού χάρτη μείωσης βαρών που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

- Για τις μικρές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης, κίνητρα επενδύσεων και προώθησης τους σε μεγαλύτερες και περισσότερες αγορές.

- Για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και παράλληλα προσπάθεια βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να θεσμοθετηθούν υποστηρικτικές δράσεις για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, την διάσωση και την παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν ξανά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider