Η Ιταλία βάζει τις ελληνικές μετοχές και ομολόγα σε πολυήμερη τρικυμία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ιταλία βάζει τις ελληνικές μετοχές και ομολόγα σε πολυήμερη τρικυμία

Ένα Γολγοθά 40 ημερών αναμένεται να περάσουν η ελληνική αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει τα προσχέδια των προϋπολογισμών Ελλάδος και Ιταλίας.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ιταλικής κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 θα είμαι στο 2,4%, κάτι που σημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας θα παραμείνει επεκτατική και όχι περιοριστική, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι και αγορές, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν συμπαρασύροντας και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,28%. Η δε απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,17%.

Η Eurasia σε ανάλυσή της εκτιμά πως οι αποφάσεις της Ρώμης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ή περισσότερων υποβαθμίσεων εντός Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα ισχυρότερη αντίδραση των αγορών. Πιθανή απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν μετά τις 15 Οκτωβρίου, στο χειρότερο δυνατό σενάριο, θα άνοιγε μια νέα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αυτές οι συνθήκες έντονης αναταραχής με την απειλή κρίσης επηρεάζουν άμεσα την ελληνική οικονομία. Αν και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει απόθεμα ασφαλείας 32 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο πράγματι δεν χρειάζεται να βγει αμέσως για δανεισμό στις αγορές, ωστόσο το κόστος δανεισμού για το σύνολο της οικονομίας παραμένει υψηλό και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Αν και ο μονός τρόπος η Ελλάδα να αποφύγει τη μεταβλητότητα είναι να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις ο εκλογικός κύκλος προκαλεί αβεβαιότητες για το εάν αυτό μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη γεύση θα δοθεί με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2019 μεθαύριο στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider