«Υβριδικό» προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια για τις συντάξεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Υβριδικό» προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια για τις συντάξεις

«Υβριδικό» αναμένεται ως προς τις συντάξεις το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επέλεξε να ενσωματώσει δύο σενάρια για την τύχη των συντάξεων με το πρώτο να προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του 4472/2017, δηλαδή την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την εφαρμογή των αντιμέτρων και το δεύτερο να προβλέπει τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση πλήρους εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα αγγίξει το 4,2% του ΑΕΠ, ενώ χωρίς την περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ περίπου.

Το παράδοξο της παρουσίασης δύο σεναρίων για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της επόμενης χρονιάς έχει να κάνει με το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν θέλει να εμφανιστεί πως δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές για τις συντάξεις και πως προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες.

Δεδομένου ότι σε 15 μέρες από σήμερα η Ελλάδα θα γνωστοποιήσει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υφιστάμενη μορφή των δημοσιονομικών σεναρίων «βοηθά» την διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το τι θα ισχύσει για τις συντάξεις για το επόμενο έτος. Ουσιαστικά η Ελλάδα υποστηρίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις (περικοπής ή μη περικοπής της προσωπικής διαφοράς) οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και πως δεν τίθεται ζήτημα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγει να βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής - δεδομένου ότι δεν εμφανίζεται να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup - αλλά ουσιαστικά θέτει τις βάσεις της συζήτησης για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις.Άλλωστε κατά τις σημερινές διεργασίες το Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα δοθεί μια πρώτη αίσθηση του διαλόγου της ευρωζώνης με τις ελληνικές αρχές για το μέλλον των συντάξεων και αναμένεται να υπάρξουν και σχετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider