Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι έτοιμη η ρύθμιση οφειλών για μισθωτούς, συνταξιούχους, κατ΄ επάγγελμα αγρότες αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν μικρές οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία ευελπιστεί να δώσει λύσεις σε μικροοφειλέτες με χρέη έως και 5.000 ευρώ, δίνοντας τους την ευκαιρία να τα αποπληρώσουν με δόσεις ο αριθμός των οποίων μπορεί να φτάνει έως και τις 36 αν και ακόμα δεν έχει κλειδώσει ο αριθμός των δόσεων και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ρύθμιση αυτή δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα.
Θα μπορούν να την αξιοποιήσουν μόνο όσοι έχουν οικονομική αδυναμία, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα με τα οποία θα διαμορφώνεται και ο αριθμός και το ύψος των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη.
Παράλληλα οι οφειλέτες αυτοί για να μπουν στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να καλύπτονται από κάποιο άλλο εργαλείο που ήδη ισχύει όπως ο εξωδικαστικός ή ο νόμος Κατσέλη.
Σημαντικό σημείο είναι ότι εφόσον κανείς μπει στη ρύθμιση και τηρεί τις δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει αναφορικά με την πληρωμή των οφειλών του τότε θα αίρονται όλα τα καταδιωκτικά σε βάρος του μέτρα (π.χ δεσμεύσεις λογαριασμών, φορολογική ενημερότητα κτλ).
Να σημειωθεί ότι σήμερα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν χρέη προς την εφορία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις έως 12 ή και 24 δόσεις που προσφέρει η πάγια ρύθμιση χρεών που ισχύει σήμερα.
Την ίδια ώρα με ταχύτερους ρυθμούς προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με τις αιτήσεις να αναμένονται να έχουν φτάσει τις 10.000 έως το τέλος της χρονιάς.
Η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, η μείωση των αναγκαίων δικαιολογητικών από 27 σε 3 αλλά και η διασύνδεση των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την ρύθμιση των οφειλών έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί να ξεπερνούν τις 580.
Το νέο στοιχείο το οποίο διευκολύνει τις ρυθμίσεις είναι ότι πλέον υπάρχει εργαλείο ανάλυσης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με έτοιμες πρότυπες λύσεις το οποίο μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μπορούν να αξιοποιούν και οι τράπεζες μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο διεκπεραίωσης μιας αίτησης για ρύθμιση.
Ιδιαίτερα θετικό για τις επιχειρήσεις είναι ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης η εταιρία βγαίνει από το «βαθύ κόκκινο» του Τειρεσία και σταδιακά ανάλογα με την εξυπηρέτηση του χρέους αλλάζει βαθμίδα μετά από ένα χρόνο, ενώ μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης μπορεί να παίρνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.