Ένας στους έξι έχει ήδη ρυθμίσει τα χρέη του μέσω του εξωδικαστικού

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας στους έξι έχει ήδη ρυθμίσει τα χρέη του μέσω του εξωδικαστικού
Το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται παρεμβάσεις, με τις οποίες θα μπουν κανόνες σε δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες.

Σε νέα αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού η οποία παρέχει τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού της διαγραφής τη αίτησης ένταξης και της επανυποβολής της προχώρησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους . Η νέα αυτή εφαρμογή λύνει προβλήματα τα οποία είχαν υπάρξει στο παρελθόν και αφορούσαν όσους είχαν «κοπεί» για οποιαδήποτε αιτία και επιθυμούν να επανέλθουν με αίτηση τους στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την επανυποβολή της αίτησης τους είναι να συμπεριληφθούν και ενδεχόμενα χρέη που έχουν για το 2017 για να γίνει αποδεκτή η αίτησή τους.

Στις νέες δυνατότητες που απέκτησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ είναι η επιλογή που πλέον αποκτά ο διαχειριστής να επιστρέφει στον οφειλέτη την αίτησή του σε προσωρινή κατάσταση ώστε να τα κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις και να την υποβάλλει εκ νέου.

Επίσης παρέχει νέους τύπους εγγράφων και συγκεκριμένα «πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων» καθώς και Έντυπο υπολογισμού αξίας του γηπέδου (ΑΑΓΗΣ) για φυσικά πρόσωπα που έχουν στη κυριότητά τους εμπράγματα δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών .

Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με στόχο σε βάθος χρόνου όλες οι αναγκαίες εργασίες για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά προχωρά, ενώ τις 56.230 έχουν φτάσει οι επιχειρήσεις ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας κατάθεσης αίτησης ένταξης στο εξωδικαστικό σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους.

Έχουν δε ήδη υποβληθεί 4.538 αιτήσεις.

Μάλιστα παρατηρείται ότι αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι οφειλές του 2017. Επιπλέον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 745επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δηλ.περίπου1 στους 6,1οφειλέτεςπου υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα σταδία της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά στις 64 εβδομάδες που λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.629 αιτήσεις επιχειρήσεων και εξ αυτών ήδη 82 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέητους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές. Στις 38 εβδομάδες που η πλατφόρμα λειτουργεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν2.717 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη603 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Τέλος, η πλατφόρμα λειτουργεί 17 εβδομάδες για τους αγρότες και έχουν υποβληθεί 192 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) ενώ ήδη εξ αυτών 60 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Και ενώ προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να βάλει φρένο στις καταχρηστικές συμπεριφορές που καταγγέλλονται ότι ασκούνται από δικηγόρους και δικηγορικές εταιρίες στο κυνήγι των κόκκινων δανείων .Αν και από το 2011 είχε γίνει προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο περιβάλλον που υπάρχει αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό καθώς οι έντονες αντιδράσεις των νομικών δεν άφησαν να περάσει η νομοθετική ρύθμιση που είχε ετοιμάσει η τότε κυβέρνηση.

Πλέον το υπουργείο Οικονομίας δείχνει αποφασισμένο και επεξεργάζεται παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπουν κανόνες στην λειτουργία δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες, με σκοπό οι διατάξεις κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου .

Ήδη η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή ρίξει στο τραπέζι δυο προτάσεις . Η πρώτη σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται την απαγόρευση προς τους δικηγόρους να οχλούν τηλεφωνικά τον οφειλέτη πέραν από αυστηρά καθορισμένες τηλεφωνικές κλήσεις προκείμενου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει την δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.

Μάλιστα κατά την επικοινωνία ο δικηγόρος θα οφείλει να ανακοινώνει το όνομα του, τα στοιχεία επικοινωνίας του, τα στοιχεία του δανειστή (π.χ τράπεζας) και το ύψος της οφειλής. Θα πρέπει επίσης να ορίζεται ρητά η επικοινωνία εφόσον γίνεται από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του δικηγόρου και δεν είναι δικηγόρος, ή ασκούμενος δικηγόρος, ενώ στην θα υπάρχει και ρητή κυρωτική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης ανάλογη με αυτή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η δεύτερη πρόταση , η οποία θεωρείται ότι θα βρει λιγότερες αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων προβλέπει ότι οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες που θέλουν να αναλαμβάνουν δραστηριότητες εισπρακτικών εταιρειών θα είναι υποχρεωμένοι εφόσον θέλουν να αναλαμβάνουν και αυτό το έργο να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που σήμερα λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρίες (π.χ καταγραφή των κλήσεων, συγκεκριμένο αριθμό τηλεφωνημάτων εντός συγκεκριμένου ωραρίου , έγγραφη στο μητρώο εισπρακτικών κτλ. Να σημειωθεί ότι σήμερα σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι δικηγόροι δεν υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο από οποιοδήποτε άλλο όργανο πέραν του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου , δημιουργώντας μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, κατά την οποία οι υπηρεσίες πρέπει να διαβιβάζουν κάθε υπόθεση στον Δικηγορικό Σύλλογο για έλεγχο, με τα δικηγορικά γραφεία να μην διατηρούν καταγραφές των κλήσεων και έτσι να πρέπει να γίνεται ακόμα και άρση τηλεφωνικού απορρήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider