Τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το 2019 παρουσιάζει το μεσημέρι της Τρίτης η ηγεσία του υπουργείου, κάνοντας παράλληλα και τον απολογισμό για τις δράσεις που έχει ήδη ολοκληρώσει.
Μέσα από ένα πλέγμα 142 δράσεων και παρεμβάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας υλοποιεί την Αναπτυξιακή της Στρατηγική, σχεδιάζοντας την επόμενη δεκαετία 2020-2030. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Εθνικός Σχεδιασμός συνιστά ένα απαραίτητο εργαλείο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα «αποτελεί, άμυνα της χώρας στην αβεβαιότητα και σε εξωγενείς κινδύνους, ανάχωμα στην ασυδοσία των συμφερόντων, ασπίδα στα χέρια της κοινωνίας και ειδικά των αδύναμων απέναντι τόσο σε αυθαιρεσίες των εξουσιών, όσο και στις αποτυχίες των αγορών».
Η «Αναπτυξιακή Στρατηγική» της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα διαμορφώθηκε μέσα από διαδοχικούς κύκλους επεξεργασιών και διαβουλεύσεων σε πολλά επίπεδα με κορυφαία, κατά την τελική φάση, τη διαδικασία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2017-2018.
Το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα συνθέτουν 142 δράσεις, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στους διάφορους τομείς. Από τις 142 δράσεις, οι 89 αφορούν αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας και από αυτές οι 60 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 11 υλοποιούνται και 18 βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να υλοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής της επιχείρησης, ενώ δρομολογείται και η συγκρότηση Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, καθώς και Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μετά την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης, ήδη 46.500 επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τη νέα διαδικασία αδειοδότησης. Επεκτείνεται το ισχύον σύστημα και σε νέες οικονομικές δραστηριότητες.
Αναφορικά με θέματα εταιρικού δικαίου προχωρά η κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για την περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών, ενώ προχωρά και η κατάρτιση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου εταιρικών μετασχηματισμών εντός του Νοεμβρίου 2018 αλλά και η αναμόρφωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους σχεδιάζει Δίκτυο Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων. Οι σύμβουλοι του δικτύου θα προκύψουν μέσα από ένα μητρώο ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων (οικονομολόγων, νομικών, κ.ο.κ.) το οποίο θα διαμορφωθεί. Θα λειτουργούν ως facilitators, διασφαλίζοντας τη σύζευξη μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων με προσφερόμενα από το Δημόσιο εργαλεία και υπηρεσίες.
Επίσης σε φάση ολοκλήρωσης είναι το Ταμείο (FoF) «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» συνολικού Επενδυτικού Κεφαλαίου (δημόσιο και ιδιωτικό) ύψους 80 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις κλάδων όπως ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση, κλπ. Το επενδυτικό αυτό όχημα θα δημιουργηθεί με τα διαθέσιμα που έχουν επιστραφεί από το πρόγραμμα Jeremie Ταμείο Υποδομών (FoF) και θα έχει σκοπό τη δανειοδότηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομών, σε δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και ΣΔΙΤ με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτήσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Επιπλέον δημιουργείται Ταμείο (FoF) «Εναλλακτικής Ενέργειας» το οποίο θα είναι ένα υβριδικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο θα συνδυάζει εγγυήσεις και συμμετοχές προκειμένου να υλοποιούνται επενδύσεις σε πράσινα και καινοτόμα έργα. Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε κεφάλαια ενεργειακών υποδομών, ο συνδυασμός εγγυήσεων και επιμέρους συμμετοχής εξασφαλίζει τη δυνατότητα άντλησης πρόσθετης χρηματοδότησης όχι μόνο από τραπεζικά ιδρύματα αλλά και από άλλους επενδυτές.
Τέλος, σε φάση ολοκλήρωσης εντός του 2018, με στόχο να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το αργότερο στις αρχές του 2019, είναι και η Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Εντός του 2018 και στις αρχές 2019 θα διατεθούν από ΕΤΕΑΝ & ΤΑΝΕΟ στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα αποτελέσουν τα πρώτα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.