Με στόχο να οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα και έως το EuroWorking Group στις 15 Νοεμβρίου, που θα επιτρέπουν αφενός την μη περικοπή των συντάξεων και αφετέρου την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από το πακέτο Τσίπρα, Βρυξέλλες και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επαφή.
Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλυφθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι προσπάθειες εντείνονται ώστε θα προκριθεί η καταλληλότερη λύση για να μην περικοπούν οι συντάξεις, και να επιλεχθούν μέτρα από το πακέτο Τσίπρα, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι το πλεόνασμα δεν θα πέσει κάτω από το 3,5%, βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν.
Μια πρώτη εικόνα των εκτιμήσεών της θα δώσει η Επιτροπή αύριο Πέμπτη, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις των προβλέψεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κομισιόν θα είναι λίγο χαμηλότερη από τις προβλέψεις, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα μέτρα από το πακέτο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, που θα επιλεγούν τελικά θα πρέπει να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβαδίζουν με την ανάγκη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.
Στην κλίνη του Προκρούστη «εξετάζονται» σειρά επιλογών με στόχο να υπολογιστεί «με ασφάλεια και σαφήνεια» το δημοσιονομικό κόστος. Ανάμεσά τους είναι η μεστοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ, το επίδομα στέγασης, συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ, η επιδότηση των εισφορών σε εργοδότες που απασχολούν νέους, ηλικίας έως 25 ετών κόστους 103 εκατ. ευρώ.
Στις λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνεται ακόμη η προοπτική εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί ότι μειώνεται το κόστος και δεν τίθεται έτσι σε κίνδυνο το πλεόνασμα του 3,5%.
Εκτός, όμως, από την επεξεργασία των δημοσιονομικών περιθωρίων ζητούμενο ακόμη παραμένει αν τελικά η μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις θα είναι μια πολιτικά αποδεκτή λύση σε επίπεδο Eurogroup. Και στο μέτωπο αυτό το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στην επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 15 Νοεμβρίου.