Για δεύτερη φορά μέσα στον 21ο αιώνα οι παγκόσμιες Οικονομίες δέχονται ένα ισχυρό σοκ ,υγειονομικό αυτή την φορά.
Όμως οι επιπτώσεις ήταν σημαντικές και σε μακροοικονομικό επίπεδο ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του πρώτου ισχυρού σοκ της δεκαετίας, αυτού της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/8.
Ποιες οικονομίες άντεξαν σε αυτό το υγειονομικό σοκ και πόσο καιρό τους πήρε ή θα τους πάρει να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα ;
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα το οποίο έχει οπτικοποιηθεί από την Avery Koop (Αύγουστος 2021) , απεικονίζονται οι χώρες και τα τρίμηνα των ετών που αναμένεται οι οικονομίες τους να ανακάμψουν και να βρεθούν στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Τα στοιχεία προέρχονται από τον ΟΟΣΑ και αφορούν την μεταβλητή κατά κεφαλήν εισόδημα.
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά!
Η Κίνα και η Τουρκία (σε αντίθεση με την άποψη που διαδίδεται στην Ελλάδα ότι η Οικονομία της Τουρκίας καταρρέει) ήταν οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που η πανδημία δεν επηρέασε την οικονομική τους δραστηριότητα σε όρους ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειοψηφία των χωρών αναμένεται να ανακάμψει εντελώς από τις επιπτώσεις της πανδημίας στα τέλη του 2022.
Η Λιθουανία βρέθηκε στα προ κρίσης επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ και πολλές άλλες δυνατές οικονομίες θα βρεθούν μέσα στο τρέχον έτος στο επίπεδο του 2019 .
Ανάμεσα τους η Ιρλανδία ,η Σουηδία , η Ν. Κορέα ,οι Ηνωμένες Πολιτείες ,η Σλοβακία ,η Σλοβενία ,η Νέα Ζηλανδία ,η Αυστραλία.
Η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί στα επίπεδα του 2019 στα μέσα του 2022.
Από τις αναπτυγμένες χώρες η Ισλανδία και η Ισπανία θα καθυστερήσουν να φτάσουν στα επίπεδα του 2019 . Αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του 2023.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η Σαουδική Αραβία υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα επίπεδα του 2019 το πρώτο τρίμηνο του 2024 ,ενώ η Αργεντινή στο δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Να σημειώσουμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν είναι η μόνη μεταβλητή που πρέπει να εξετάζουμε . Η πορεία του δημοσίου χρέους και τα ελλείματα είναι μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα σημαντικές μεταβλητές που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας στις σχετικές αναλύσεις και διεθνείς συγκρίσεις