*Του Γιώργου Καραγεώργου
Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ (Ιανουάριος 2022: 7,5%), αλλά και σε όλον τον κόσμο, οι αυξημένες πολιτικές εντάσεις και οι συνέπειες που προκύπτουν από τις καθημερινές παγκόσμιες εξελίξεις, είναι παράγοντες που μεταβάλλουν διαρκώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω γεγονότων, που προκαλούν μια γενική ανασφάλεια, παρατηρείται ενίσχυση και αύξηση της τιμής προϊόντων που αποτελούν «ασφαλή καταφύγια» για την πλειοψηφία των επενδυτών, όπως του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Επαγωγικά, αυξάνεται και η αξία των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, οι οποίες αποτελούν μια ελκυστική επιλογή για επενδύσεις σε τέτοιες περιόδους.
Εταιρείες εξόρυξης χρυσού
Η Kinross Gold (ticker:KGC) είναι μια από τις μεγαλύτερες καναδικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο. Σύμφωνα με τον διεθνή οικονομικό τύπο και ορισμένους βασικούς αριθμοδείκτες (EV/EBITDA 5,5), η εταιρεία είναι υποτιμημένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτά για μια τοποθέτηση στο εγγύς χρονικό διάστημα, ενώ η δυναμική ανόδου πριν από το καλοκαίρι του 2022 αγγίζει το 35 - 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Η Barrick Gold (ticker:GOLD) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως. Έχει ενεργά ορυχεία εξόρυξης χρυσού σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νότια Αμερική. Η εταιρεία επεκτείνει την παραγωγική της δυναμική, προχωρώντας στην εξαγορά της Randgold Resources (με ορυχεία στο Μάλι). Η δυναμική ανόδου της τιμής της υπολογίζεται σε 25 - 30% πριν από το καλοκαίρι του 2022.
Η Newmont Mining Corporation (ticker:NEM) είναι διεθνής ηγέτης στην εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού. Διενεργεί εξορύξεις χρυσού στις ΗΠΑ (Νεβάδα) και στη Νότια Αμερική. Η εταιρεία εξαγόρασε την Gold Corporation και από κοινού με την Barrick Gold δημιούργησε την Nevada Gold Mines που διαχειρίζεται ορυχεία στη Νεβάδα. Η μετοχή της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα ιστορικά υψηλά της, φτάνοντας στα 77,6 δολάρια ΗΠΑ, ενώ η τιμή συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
Εταιρείες παραγωγής αλουμινίου
Η τρέχουσα διεθνής κατάσταση έχει δημιουργήσει σημαντικές ελλείψεις σε αλουμίνιο. Τα αποθέματα αλουμινίου είναι 25% κάτω από τα επίπεδα του 2021 και συνεχίζουν να μειώνονται. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι από το φθινόπωρο του 2021, υπάρχει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,2% (820 kt). Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι οι τιμές παραγωγής αλουμινίου, παλλαδίου και νικελίου είναι πιθανό να αυξηθούν, αν συνεχιστούν οι ανισορροπίες στην προσφορά και τη ζήτηση. Στον κλάδο αυτό υπάρχουν μερικές εταιρείες που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον:
Η CHALCO (ticker:SHA) είναι κρατική εταιρεία αλουμινίου με έδρα την Κίνα. Ασχολείται με την παραγωγή οξειδίου του αλουμινίου (7% των εσόδων) και πλινθωμάτων αλουμινίου (22% των εσόδων), την εμπορία αλουμινίου (67,4% των εσόδων), καθώς και την ενέργεια (εξόρυξη άνθρακα και ηλεκτροπαραγωγή 3,6%). Η εταιρεία δεν παρουσιάζει υψηλά έσοδα, αλλά χτίζει γερές βάσεις προς μια σταθερή ανάπτυξη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε θετική τάση στα οικονομικά της αποτελέσματα.
Η Alcoa Inc (ticker:AA) είναι μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής, εμπορίας και εξόρυξης μετάλλων. Τα λειτουργικά της κέρδη είναι 2,08 δισ. δολάρια ΗΠΑ (+460%) σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη 429 εκατ. δολάρια (+352%) και η θετική δυναμική συνεχίζεται. Η αξία της εταιρείας ολοένα και αυξάνεται.
Άλλοι τομείς της οικονομίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εταιρείες ενέργειας ως ευκαιρία για κεφαλαιακές αποδόσεις. Από τα 400 δισ. m3 φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη, τα 150-200 δισ. m3 ετησίως προέρχονται από τη Ρωσία. Είναι εφικτό να αντικατασταθεί άμεσα ο όγκος που εξάγει η Ρωσία από άλλες πηγές; Η απάντηση βρίσκεται στο LNG από τις ΗΠΑ. Το LNG μπορεί να παραδοθεί μόνο με δεξαμενόπλοια σε ειδικούς τερματικούς σταθμούς. Η Ισπανία διαθέτει τέτοιους τερματικούς σταθμούς για 70 δισεκατομμύρια m3/έτος και η Γερμανία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν παρόμοιο σταθμό. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δύσκολα θα καλυφθεί το έλλειμμα των 100 δισ. m3 LNG. Με βάση τα παραπάνω, είναι δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών τόσο εταιρειών παραγωγής φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου, αλλά και logistics (κυρίως ναυτιλιακών που εμπλέκονται στη μεταφορά LNG).
Ένας ακόμα τομέας της οικονομίας που θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης είναι τα τρόφιμα και ο κλάδος που τον συνοδεύει, τα λιπάσματα. Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με την Ουκρανία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Εφόσον αυτές οι δύο χώρες έχουν σχεδόν σταματήσει να εξάγουν, θα δημιουργηθούν άμεσα προβλήματα με την προσφορά σιτηρών και τρόφιμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τιμή στο σιτάρι έχει ήδη αυξηθεί κατά 90% από την αρχή του έτους και οι εταιρείες λιπασμάτων θα αυξήσουν τις τιμές μέσα στο 2022, κάτι που θα τις βοηθήσει πιθανόν να ενισχύσουν τα κέρδη τους μετακυλίοντας το κόστος στους παραγωγούς. Συνεπώς, εφόσον οι ανάγκες για αύξηση της παραγωγής σε πρώτες ύλες τροφίμων είναι επιτακτικές, η ζήτηση για λιπάσματα θα αυξηθεί. Η τιμή του φυσικού αερίου -που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή λιπασμάτων- ανεβαίνει επίσης.
Το ακριβό αέριο αυξάνει την τιμή των λιπασμάτων λόγω της χρήσης του στη χημική διαδικασία για την παραγωγή. Η ανάλυση που έχουν κάνει οι ειδικοί της Freedom Finance δείχνει, ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που παράγονται, είναι εκτεθειμένες σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.
Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια ανακατανομή των δυνάμεων επιρροής, που πρόκειται να επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις και την αλυσίδα παραγωγής. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια εις βάθος, ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη, για να πραγματοποιήσει κανείς τα επόμενα επενδυτικά του βήματα. Ειδικότερα, αν συνεχιστεί το «ράλι» των εμπορευμάτων θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού. Η αύξηση των πρώτων υλών θα αυξήσει το κόστος του τελικού προϊόντος, το οποίο τελικά θα βαρύνει τους καταναλωτές. Έτσι, με τοποθετήσεις στις κατάλληλες εταιρείες και κλάδους θα μπορέσετε να έχετε μακροπρόθεσμο όφελος από τα κεφάλαια που επενδύετε, ή τουλάχιστον να οχυρωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας. Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μετάλλων και της ενέργειας διαπραγματεύονται και μέσω της πλατφόρμας Freedom24, μια σύγχρονη και ασφαλής πλατφόρμα, φιλική προς το χρήστη, μέσω της οποίας μπορείτε να επενδύσετε σε μια πληθώρα προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
*Ο Γιώργος Καραγεώργος είναι κάτοχος του CFA και απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Αυτή την περίοδο είναι Head of Representative Office στην Ελλάδα, για τη Freedom Finance Europe Ltd, η οποία διαθέτει την πλατφόρμα Freedom24.