Το βασικότερο θέμα της εβδομάδας που πέρασε ήταν η καθιερωμένη «απολογία» του Προέδρου της Fed ενώπιον των μελών του Κογκρέσου σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Ο επικεφαλής της Fed, ξάφνιασε τις αγορές καθώς δήλωσε ότι τα μέλη της Fed είναι πεπεισμένα ότι θα χρειαστεί κι άλλη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2023 και πιθανότατα όχι μόνο μια.
Στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, οι αγορές προσπάθησαν να κάνουν repricing με τις μετοχές, κυρίως του κλάδου τεχνολογίας, να σημειώνουν απώλειες και τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται. Με τον πληθωρισμό να σημειώνει κατακόρυφη πτώση και με την οικονομία να έχει ρίξει ταχύτητα καθώς η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να μην έχουν καμία βάση, ιδιαίτερα όταν έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Κατά την εκτίμησή μας, οι δηλώσεις του Powell εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική να φοβίσουν τους επενδυτές και να αποτραπεί μια νέα ασταμάτητη άνοδος των αγορών. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές όχι μόνο δεν αναμένεται να σταματήσουν τις αγορές, αλλά όταν θα έρθει η στιγμή που το μήνυμα θα γίνει πιο ξεκάθαρο, τότε οι αγορές θα ανέβουν ακόμα πιο βίαια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επενδυτές περίμεναν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα και σε μακροοικονομικό και σε εταιρικό επίπεδο και αυτή η εκτίμηση έπεσε αρκετά έξω.
Οι τράπεζες σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα
Μπορεί ο τεχνολογικός κλάδος να βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο, όμως οι τράπεζες είναι αυτές που μπορεί να κρίνουν την πορεία ενός ράλι στις αγορές μετοχών. Και είναι αλήθεια, ότι παρά την τραπεζική κρίση του 2023 και την ισχυρή πτώση του τραπεζικού δείκτη, οι αγορές κατάφεραν να παραμείνουν σε ανοδική τροχιά. Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να κρατήσει σημαντικές στηρίξεις και πλέον υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες.
Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες από τα υψηλά του και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν τόσο το 2016 όσο και το 2020 κατά την πανδημία. Δεδομένου ότι οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, προσεγγίζουν το 50% από τα υψηλά του, εκτιμούμε ότι μια πιθανή αλλαγή τάσης, είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.
Ακόμα και η σύγκριση του τραπεζικού δείκτη σε σχέση με το Nasdaq και τον S&P 500, δείχνει την ισχυρή αδυναμία των τραπεζών, αλλά παράλληλα επιβεβαιώνει και το πόσο σημαντικά είναι τα επίπεδα που δοκιμάζονται καθώς τι προηγούμενες τρεις φορές που ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα, αποτέλεσε μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Θεωρούμε ότι και τώρα, η συμπεριφορά αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία δε μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι ενδεικτικό ότι, αυτή τη φορά, η δοκιμασία λαμβάνει μέρος πάνω στη σημαντικότερη στήριξη του τραπεζικού κλάδου: στα υψηλά του 2008, τα οποία μόλις πρόσφατα ξεπεράστηκαν.
S&P 500: Ευκαιρίες στον δρόμο προς την κορυφή
Από τις πέντε μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500, οι δυο έχουν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά (Apple, Nvidia), μια ακόμα βρίσκεται μια ανάσα από τα δικά της ιστορικά υψηλά (Microsoft). Δυο ακόμα εταιρίες του “Trillionaire club”, οι Google και Amazon, βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από τα υψηλά τους και θεωρούμε ότι σύντομα θα καλύψουν και αυτές τη διαφορά που τις χωρίζει από τα υψηλά τους
«Κατεβαίνοντας» τη λίστα με τις μετοχές που απαρτίζουν τον S&P 500, μπορεί κανείς να ανακαλύψει μεγάλες εταιρίες σε ελκυστικά επίπεδα.
Treasuries: Μήπως έχει έρθει η ώρα για overweight στα αμερικανικά ομόλογα;
Η απότομη άνοδος των επιτοκίων από τη Fed, οδήγησε σε τρομακτικές απώλειες για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία βρέθηκαν να χάνουν περισσότερο και από 40% από τα υψηλά τους. Τα κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο, όταν η Fed ανεβάζει επιθετικά τα επιτόκια. Είναι όμως και αυτά που σημειώνουν εξαιρετικές αποδόσεις όταν η διάθεση για ρίσκο επιστρέφει και όταν η Fed σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων. Η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο είναι δεδομένο ότι έχει επιστρέψει, όμως αυτό δεν έχει βοηθήσει ακόμα τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να βρουν στήριξη.
Το παρακάτω γράφημα της BlackRock είναι απολύτως κατατοπιστικό και είναι εύκολο να δει κανείς ότι τα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν τη δυναμική για αποδόσεις ισάξιες των μετοχών κατά τους επόμενους μήνες.
Με τις αποδόσεις στα τρέχοντα επίπεδα, ένας επενδυτής μπορεί να κλειδώσει μια εξαιρετικά ικανοποιητική απόδοση και ταυτόχρονα να προσδοκά την επίτευξη σημαντικού κεφαλαιακού κέρδους. Μάλιστα, αν κάποιος εκτιμά ότι μακροοικονομικά μπορεί να μας περιμένει μια αρνητική συγκυρία (σκληρή ύφεση), τότε τα ομόλογα θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις και θα λειτουργήσουν και ως αντιστάθμιση κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο. Όμως, ακόμα και να μην υπάρξει κάποια αρνητική συγκυρία, θεωρούμε ότι η επιστροφή της Fed σε μια ηπιότερη νομισματική πολιτική, θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, άρα σε αντίστοιχα μεγάλη άνοδο των τιμών τους. Η παραπάνω φιλοσοφία, ήταν και παραμένει ο λόγος για τον οποίο στο ξεκίνημα του 2023, διαρθρώσαμε το Growth χαρτοφυλάκιό μας, αυξάνοντας την έκθεσή μας σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Είναι εμφανές από το παραπάνω γράφημα ότι, οι πτωτικές αποδόσεις των ομολόγων οδηγούν υψηλότερα και τις τιμές των high yield ομολόγων
Μπορεί το μέλλον να είναι φωτεινό;
Κατά την εκτίμησή μας, πολλά από αυτά που βιώσαμε κατά το 2022 οφείλονται στη βίαιη διαταραχή των αγορών και των μακροοικονομικών στοιχείων κατά το 2020. Η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς απαιτεί μεγαλύτερη μεταβλητότητα από το σύνηθες και αυτό θεωρούμε ότι είναι απόλυτα λογικό. Η ταυτόχρονη πτώση για μετοχές και ομόλογα το 2022, ήταν μόλις η τρίτη στην ιστορία. Σύμφωνα με τη J.P. Morgan, συνέβη πάλι το 1969 και το 1974, δυο χρονιές με υψηλό πληθωρισμό. Το αισιόδοξο του γραφήματος είναι ότι τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν εξαιρετικά θετικά για ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 κάτι που σημαίνει ότι τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα κινούνταν με ικανοποιητικές αποδόσεις.
Για το 2023, το Balanced portfolio (benchmark) βρίσκεται ήδη στο 9,23% κάτι που είναι εξαιρετικά θετικός οιωνός.
-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.