Στην επαρχία είναι πιo γόνιμο έδαφος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην επαρχία είναι πιo γόνιμο έδαφος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού
Ένα τόσο σύνθετο, δυσεπίλυτο αλλά τόσο κρίσιμο θέμα, μπαίνει στην ατζέντα με δυναμικό τρόπο, υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι διαφορές ζωής στις μεγάλες πόλεις, τις μικρότερες και στα χωριά είναι ως γνωστόν τεράστιες. Η πολιτεία μας και οι Δήμοι μας έχουν αποτύχει πλήρως στο να κάνουν τη ζωή των πολιτών άνετη, εύκολη, ευχάριστη, βιώσιμη, οικονομική, παραγωγική, δημιουργική, ασχέτως που κατοικούν. Παρ' όλα αυτά η ζωή στα χωριά ή ακριβέστερα τις μεσαίες κωμοπόλεις είναι σήμερα ποιο κοντά στα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω. Μήπως λοιπόν αποτελούν τη βάση για την δημογραφική αναγέννηση της χώρας;

Επιτέλους, ένα τόσο σύνθετο, δυσεπίλυτο αλλά τόσο κρίσιμο θέμα, μπαίνει στην ατζέντα με δυναμικό τρόπο, υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού. Θεωρητικά, με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μένει βέβαια στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας των αναβολών και των αναστολών να αποδειχθεί…

Το να κάνεις σήμερα παιδιά, είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που μεταξύ άλλων απαιτεί κατ' αρχήν δύο προϋποθέσεις: πρώτον κάποια οικονομική δυνατότητα και δεύτερον την ύπαρξη μιας βοήθειας που θα λύνει τα «απλά» αλλά τόσο δύσκολα αντιμετωπίσιμα καθημερινά προβλήματα.

Το δεύτερο αυτό στοιχείο, η Ελλάδα το είχε για χρόνια εναποθέσει στις γιαγιάδες. Όταν ερχόταν κάποιο εγγόνι στην οικογένεια, η μια ή συχνά και οι δύο γιαγιάδες ξεσπιτωνόντουσαν για να συμβάλλουν στο μεγάλωμά του. Ο τρόπος αυτός ανήκει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν για πολλούς λόγους με βασικότερο όλων ότι οι σύγχρονες γιαγιάδες έχουν ήδη δική τους ζωή που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν. Ποιος όμως θα λύσει τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί η ύπαρξη ενός μικρού παιδιού στο σπίτι; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, που γίνονται ακόμη δυσκολότερα από τον άναρχο κι έντονο ρυθμό ζωής στις μεγάλες πόλεις.

Τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας είναι σε ολόκληρη τη χώρα μεγάλα. Για κάποιο λόγο που δεν είναι και τόσο προφανής, στην επαρχία είναι αισθητά μειωμένα, παρόλο που πολλά από τα βασικά αγαθά τα βρίσκει κανείς στην αγορά σε υψηλότερες τιμές.

Μπορείς όμως σε δύο, κυριολεκτικά, λεπτά, να πετάξεις το παιδί στη φίλη σου που έχει κι αυτή παρόμοιας ηλικίας παιδιά και να πας να ψωνίσεις, να πας στο γυμναστήριο, να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, όχι κατ’ ανάγκη με την ψυχή στο στόμα. Στη μαύρη ανάγκη, μπορείς να το αφήσεις μισή ώρα στη γειτόνισσα και να πας μέχρι το ιατρείο να σε ακροαστεί ο γιατρός. Δεν χρειάζεται να τρέχεις το μικρό στις αίθουσες αναμονής των ιατρείων με ό, τι αυτό σημαίνει. Άσε που πιθανόν κάπου εκεί γύρω θα μένει και μια από τις δύο μανάδες με ό, τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας.

Στο σούπερ μάρκετ που πάει μια μάνα για ψώνια, σπάνια θα βρεις ουρά και άγχος. Εδώ όλοι γνωρίζονται, το πρόβλημα είναι να τελειώσει την… κοινωνική ενημέρωση ο πελάτης και ο εργαζόμενος στα τυριά για να πάρεις κι εσύ σειρά, όχι ο πολύς κόσμος που ψωνίζει! Ο κόσμος δεν βιάζεται, μιλάνε μεταξύ τους, γελάνε, κανονίζουν την επόμενη συνάντησή τους.

Είμαστε άραγε μια ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε και ο μακαρίτης Ντίνος Ηλιόπουλος; Όχι, απέχουμε αρκετά από αυτό, απλώς στην επαρχία τα μικρά καθημερινά προβλήματα έχουν άλλη ποιο αντιμετωπίσιμη διάσταση. Κι αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει με σωστό τρόπο η ζωή ενός νέου ζευγαριού.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ίσως θα έπρεπε να πατήσει η νέα πολιτική για το δημογραφικό. Να διαφοροποιηθεί δηλαδή η αγροτική της διάσταση σε σχέση με την αστική. Με πιο απλά μέτρα πολιτικής, με πιο ανθρώπινες δράσεις, με πιο στοχευμένες δράσεις να δώσεις κίνητρα σε νέα ζευγάρια να κάνουν ένα παραπάνω παιδί. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Σαφώς η ζωή μιας οικογένειας χρειάζεται πολλά περισσότερα πράγματα από την καθημερινή ευκολία. Σχολεία, άλλες δραστηριότητες, υγεία, πρόνοια, κοινωνικοποίηση. Αλλά αυτά είναι θέμα των πρόσφατα εκλεγμένων τοπικών αρχόντων. Ιδού, πεδίο δόξης λαμπρό, με την παρότρυνση του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας. Τι καλύτερο θα περίμενε κάποιος δήμαρχος στην αρχή της νέας του θητείας. Θέλεις κάτι για τη στήριξη της οικογένειας στην περιοχή σου και δεν σου το δίνουν; Απλό, γράφεις στου Μαξίμου και το έχεις!!!

Είναι πραγματικά κρίμα, που στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, πουθενά στη χώρα δεν τέθηκε το θέμα της οικογένειας, ακόμη και σε περιοχές με υποψήφιες γυναίκες. Όλοι ασχολούνται με τους δρόμους και τα γεφύρια, την ώρα που τα χωριά ερημώνουν, οι πόλεις γερνάνε και οι αλλοδαποί που είχαν αποφασίσει να μείνουν μαζί μας, άλλαξαν γνώμη και σιγά σιγά αποχωρούν.

Ας στοχεύσουμε στις μικρές κοινωνίες, δεν εννοούμε τα κουτσοχώρια αλλά από κάποιο μέγεθος και πάνω, για να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Συγκεντρώνουν πολλές από τις προϋποθέσεις... για άμεση επανέναρξη γεννήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο

gazzetta
gazzetta reader insider insider