«Δεν είναι η συμφωνία που σας πειράζει, αυτό που σας πειράζει είναι ότι την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προσωρινοί ένοικοι της πολυκατοικίας και όχι οι μόνιμοι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, στην συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Αν λέτε αυτή τη Συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και εσείς ήσασταν εθνικά επιζήμιοι», ενώ χαρακτήσε «πράξη πολιτικής αυτοαναίρεσης και υποκρισίας» την καταψήφιση της Συμφωνίας «από τα κόμματα που κυβέρνηση από το ’90 και μετά» καθώς όπως τόνισε αυτά χάραξαν τη λεγόμενη «εθνική γραμμή».
Απαριθμώντας τα κατά τη γνώμη του οφέλη της Συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε:
«Πετύχαμε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα που άλλαξαν πάνω από 130 χώρες.
Πετύχαμε αυτό που ούτε καν συζητούσαμε επί των κυβερνήσεών σας. Το erga omnes. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αυτή δεν είναι μόνο για τις διεθνείς σχέσεις αλλά αφορά και το εσωτερικό της χώρας.
Καταφέραμε οι γειτονές μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους να τροποποιήσουν τις διατάξεις με αναφορές αλυτρωτισμού. Ευθυγραμμίζουν το Σύνταγμά τους με ό,τι λέει το ελληνικό περί διασποράς. Δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα.
Καταφέραμε η χρήση του όρου Μακεδονία να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά.
Διασφαλίσαμε την παράδοση της ελληνικής Μακεδονίας. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας, όχι το όνομα».
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν βρήκατε μια λέξη να καταδικάσετε τις προσπάθειες εκφοβισμού των βουλευτών». Ο πρωθυπουργός μάλιστα «είδε» απόσταση μεταξύ της στάσης του Νίκου Δένδια –που χειροκροτήθηκε για παρέμβασή του κατά της ΧΑ και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- και εκείνης των υπολοίπων βουλευτών της ΝΔ.
«Όλες αυτές τις μέρες, τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στον δημόσιο λόγο, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ακραίας ρητορικής, ακραίας στοχοποίησης προσώπων, μιας τακτικής εκφοβισμού βουλευτών. Πρώτα με μηνύματα, έπειτα με αφίσες με τα πρόσωπά τους, έπειτα με τάγματα εφόδου που προσπαθούσαν να μπουν στη Βουλή και τις τελευταίες μέρες με εμπρησμού στο σπίτι του Καστόρη, της Τζάκρη και τώρα που μιλάμε στα σπίτια δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν.
Μιλήσατε μια ώρα και δεν βρήκατε μια λέξη να καταδικάσετε, σε αντίθεση με το Νίκο Δένδια, που είχε το θάρρος του λόγου του και έβαλε τη διαχωριστική γραμμή εκεί που έπρεπε. Αυτό που επιχειρήσατε να κάνετε ήταν να απευθυνθείται με λόγο στοχοποίησης όσων έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο θέμα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία της Παρασκευής και τόνισε πως «Δεν ήρθα εδώ για να αναμετρηθώ κυρίως με τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Έχω έρθει για να αναμετρηθώ με την ιστορική ευθύνη, με την εθνική ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμιά που δεν εκβιάζονται, δεν εκφοβίζονται και μιλούν μονάχα με τη συνείδησή τους».
Ο πρωθυπουργός, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην τακτική που ακολούθησε η εξωτερική πολιτική της χώρας, στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό το αληθές. Αν ρωτούσατε έναν από αυτούς που πήγαν στο συλλαλητήριο, “γιατί διαμαρτύρεστε”; Θα σας έλεγαν για το όνομα. Ούτε για τη γλώσσα, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως. Αδυνατείτε να βρείτε έστω ένα θολό σημείο, σ’ αυτή τη Συμφωνία. Γιατί ασχολείστε με τα δευτερεύοντα; Γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων. Εκεί στη δεξιά πολυκατοικία, αντί να αντιπολιτεύεστε εμένα, θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους, γιατί υπάρχει συνωστισμός.
Η αλήθεια είναι πως η διαφορά μας με τους βόρειους γείτονές μας, ταλαιπώρησε και εμάς και εκείνους και τη διεθνή κοινότητα για τρεις δεκαετίες. Μας απέσπασε πολλές φορές από τους πραγματικούς κινδύνους, που δεν βρίσκονται στα βόρεια αλλά στα ανατολικά σύνορά μας. Η αδράνεια η ατολμία η αναβλητικότητα, είχε αποτέλεσμα διαρκείς διπλωματικές ήττες. Και εν τέλει την αναγνώριση των γειτόνων μας με τη συνταγματική τους ονομασία από περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα και χώρες που επισήμως δεν αναγνωρίζουν τη γείτονα με τη συνταγματική της ονομασία, το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλεί Μακεδονία, χωρίς άλλο προσδιορισμό. Ακόμα και ο Γεωργιάδης έτρεχε να σβήσει το Macedonia από σάιτ που διαχειρίζεται. Η αδράνεια αυτή, δεν είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το όνομα Μακεδονία. Οπουδήποτε κι αν ανατρέξει κανείς, δεν θα βρει τη δική μας παράδοση και τον Λευκό Πύργο, θα βρει τα Σκόπια. Κινδυνεύαμε να χάσουμε και μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, αφού η επικράτηση εθνικιστών, για πάρα πολλά χρόνια, τους είχε οδηγήσει σε παραχάραξη και σφετερισμό της ιστορίας, κληρονομιάς και συμβόλων της Μακεδονίας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.
Και στην Ελλάδα υπήρξε εθνικιστικός παροξυσμός στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ουδέποτε εφαρμόστηκε στην εξωτερική πολιτική, η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της εποχής. Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων, προφανώς δεν τον αποδεχθήκαμε πρώτοι ο Κοτζιάς και εγώ. Αλλά ο Σαμαράς, ο μέγας μακεδονομάχος, που για πρώτη φορά το 1991 αναγνωρίζονταν Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Τα έκανε μούσκεμα» έλεγε ο Μητσοτάκης. Μετά ήταν ο πρώτος που επένδυσε στον παροξυσμό, κατά της σύνθετης ονομασίας, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα.
Η Ελλάδα πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία, με τον Μητσοτάκη και τον Γκλιγκόροφ. Τον όρο Μακεδονία τον αποδεχθήκαμε και ως προσωρινό όνομα με την ενδιάμεση συμφωνία, τρια χρόνια μετά το περίφημο συμβούλιο που έλεγε κανένα παράγωγο. Από δειλία να αναμετρηθούμε με την αλήθεια, εφεύραμε την φαεινή ιδέα, όταν αναφερόμαστε στη χώρα, να λέμε τα αρχικά. Λες και το «Μ» ήταν άλλη λέξη και όχι η Μακεδονία. Τους ανθρώπους τους λέγαμε Σκοπιανούς, από την πρωτεύουσά τους.
Η αλήθεια επίσης είναι ότι ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Στη διεθνή κοινή γνώμη ήμασταν μέρος του προβλήματος αστάθειας στην περιοχή. Η αστάθεια θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης Αλβανίας. Έτσι φτάσαμε σιγά – σιγά στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ που διαπραγματεύτηκε όχι με το κεκτημένο του συμβουλίου, αλλά με την εθνική γραμμή που αποκρυσταλλώθηκε με την κυβέρνηση Καραμανλή. Η γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων.
Θέση που υπερασπίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις από εκεί και έπειτα. Όλες ανεξαιρέτως. Ακόμα και η κυβέρνηση Σαμαρά. Και ο κ. Αβραμόπουλος, που άλλα ψηφίζει στο κολλέγιο των Επιτρόπων και άλλα δηλώνει δημόσια. Ο Βενιζέλος στη Διεθνή Συνέλευση του ΟΗΕ το 2014, ανήγγειλε αυτή τη θέση. Και ο Σαμαράς έλεγε «αν δεχθούν το erga omnes να το σκεφτούμε». Σήμερα παραχάραξε την ιστορία, λέγοντας ότι η παράταξή σας ήταν πάντα με την λογική ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική. Αναφέρθηκε στη σύγχρονη ως γεωγραφικό χώρο».
Ο πρωθυπουργός, παραλλήλισε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας με εκείνη του εθνικιστικού VMRO στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας τα δυο κόμματα «διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος». «Όταν άλλαξε κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, υπήρξε η ευκαιρία. Οι εθνικισμοί έχουν οδηγησει σε μεγάλες περιπέτειες τους λαούς. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Αρπάξαμε την ευκαιρία. Ξεκινήσαμε μια δύσκολη προσπάθεια να βρούμε λύση. Όχι να τους κατακτήσουμε. Κάναμε μια συμφωνία, έναν συμβιβασμό. Και τι βάλαμε; Ό,τι λέγατε 25 χρόνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.