Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Θα κάνουμε την Ελλάδα πραγματικό success story

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Θα κάνουμε την Ελλάδα πραγματικό success story
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μειώσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει τους ελέγχους δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια τακτική «καρότου και μαστιγίου» σε ότι αφορά την φορολογική πολιτική κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Peter Spiegel των Financial Times στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια ανάπτυξη 2% τον χρόνο αλλά χρειάζεται 3% με 4% και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές φόρων. Πρέπει να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την οικονομία», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα ζητήσει από τους εταίρους την αλλαγή των όρων αποπληρωμής τους χρέους και τα ζητούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όχι κατευθείαν. «Ως κυβέρνηση θα χρειαστούμε έξι με 12 μήνες για δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί στις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα σηκώσω το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρνούμενος να χρησιμοποιήσει τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση».

Στη Θεσσαλονίκη είπα ότι θα προσφέρουμε μια νέα διαπραγμάτευση στην Ευρώπη: Δομικές μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων. Τότε ήμουν μόνος, τώρα έχω συμμάχους

Είπε πως στόχος είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τόσο των εταίρων όσο και προς τις αγορές. «Έχουμε ως στόχο η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις. «Θα έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Δεν χρειαζόμαστε να μας πει κανείς ότι χρειαζόμαστε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μπορεί και θα είναι δική μας», τόνισε.

«Nα είμαστε ειλικρινής, υπάρχει μια κούραση στις Βρυξέλλες για ότι αφορά την Ελλάδα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα. Από την άλλη, η χώρα χρωστά πολλά χρήματα στους δανειστές και όλοι θέλουν να πετύχε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντς ότι υπάρχει και πολιτικό επιχείρημα: «Σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός ανεβαίνει σε όλη την ΕΕ χρειάζονται ‘πραγματικά success stories».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την συμμετοχή του κόμματος Ορμπαν σε αυτό δήλωσε ότι δεν είναι χαρούμενος. Πρόσθεσε δε ότι θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ με την οποία θα ζητήσει αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Ορμπαν στο κόμμα. Μάλιστα, επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider