Μητσοτάκης: Ο λαός θα μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε δημοψήφισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ο λαός θα μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε δημοψήφισμα
«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για «χαμένες ευκαιρίες» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη δεύτερη συζήτηση επί της ψήφισης των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος στη Βουλή, προσθέτοντας ακόμα ότι οι επικείμενες εκλογές θα έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν εκφραστεί εδώ και τέσσερα χρόνια, λέγοντας, ακόμα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ανώδυνες επιλογές.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας», είπε εισαγωγικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Αναθεώρηση μένει μετέωρη. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποίησε ακόμα και την Αναθεώρηση, συμπιέζοντας τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης και ότι δεν αξιοποίησε την πρόταση της ΝΔ να ψηφίσει το ένα κόμμα τις προτάσεις του άλλου, ώστε οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές να αποφασίσουν αναφορικά με την κατεύθυνση της Αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ολέθριες» προτάσεις, αναδεικνύοντας την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, αλλά και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, με βάση υπογραφές που θα συλλέγονται. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία πρόταση για τη δημόσια διοίκηση, για την Παιδεία, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά και για τις επενδύσεις και για το περιβάλλον. Κατ’ αντιπαραβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε έναν δεκάλογο προτάσεων της ΝΔ που θα αναβάθμιζαν το Σύνταγμα και θα το καθιστούσαν πραγματικά επίκαιρο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναθεώρησης τόσο του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια όσο και του 24 για το περιβάλλον, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν τόλμησε να κάνει ούτε αυτό». «Η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία μιας αντιπαραβολής στο κλίμα διχασμού και πόλωσης με ένα μήνυμα ενότητας και συναίνεσης, ως προς τα προς αναθεώρηση άρθρα.

Όπως τα κάνατε, ραντεβού το…2030

Αναφερόμενος στα προτεινόμενα προς αναθεώρηση άρθρα, είτε αυτά που πήραν στον προηγούμενο γύρο πάνω από 180 ψήφους είτε αυτά που πήραν πάνω από 151, υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας, με αποτέλεσμα η επόμενη Βουλή να μην δεσμεύεται από την κατεύθυνση που θα δώσει η σημερινή, η προτείνουσα Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «έμμεση παραδοχή ήττας», αλλά και για «προβολή προς τον ελληνικό λαό», μιας και θεωρείται ότι η ψήφος του δεν θα έχει καμία αξία. Ως προς την εκλογή του ΠτΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι, στο πλαίσιο του άρθρου 32, ο ΠτΔ να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη διάταξη που προτείνει στο αρ. 32, ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής. Ακόμα, ως προς τις διατάξεις που η ΝΔ εισηγήθηκε και απέρριψε η πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι χάνεται μια σημαντική ευκαιρία. «Έτσι όπως τα κάνατε, παραπέμπετε περίπου για το 2030», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα έχουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια να είμαστε η μόνη προοδευτικά, κατά τα άλλα χώρα, που απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε, επέμεινε και στο αφήγημα των δύο κόσμων που αντιπαρατίθενται σήμερα στη Βουλή και ευρύτερα στην κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου τα ερωτήματα για το ποιος είναι «πραγματικά προοδευτικός» και ο «πραγματικός μεταρρυθμιστής».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενέταξε και την Αναθεώρηση στο «μπουκέτο» των αντιθεσμικών της ενεργειών, λέγοντας ότι την ξεκίνησε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την τερματίζει μια κυβέρνηση με ορισμένους προθύμους. Έκανε, δε, εκ νέου για «κυβέρνηση-κουρελού» και διερωτήθηκε ποιο είναι το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ; «ΣΥ.ΠΡΟ.ΣΥ; ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;», είπε σκωπτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εκλογές-δημοψήφισμα

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές, τις οποίες ο λαός θα μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και την πολιτική της. «Η κάλπη της 26ης Μαϊου θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες με τη δική τους φωνή. Και στις 26 Μαϊου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει εδώ και μια τετραετία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ψέματα, σκευωρίες και διχασμοί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει συστηματικά την πολιτική ζωή της χώρας.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενώ έκοψε τις συντάξεις χηρείας και το ΕΚΑΣ εγκαλεί τη ΝΔ για «αντιλαϊκά μέτρα» και προσέθεσε ότι «ομαλή πολιτική ζωή δεν υπάρχει χωρίς σύγχρονο, δημοκρατικό καταστατικό χάρτη». «Στις 26 Μαϊου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, για ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Από κάθε κάλπη, την Κυριακή 26 Μαϊου , σε κάθε κάλπη, η φωνή των πολιτών θα είναι μια και ξεκάθαρη», τόνισε. Από τη μία, είπε, θα σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας σε μια κυβέρνηση που τους εξαπάτησε και από την άλλη ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider