Η απειλή έξωσης του Όρμπαν από το ΕΛΚ και το ραντεβού Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απειλή έξωσης του Όρμπαν από το ΕΛΚ και το ραντεβού Μητσοτάκη
Σε μια κρίσιμη μέρα αποφάσεων για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ραντεβού με τους Έλληνες των Βρυξελλών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι από σήμερα στις Βρυξέλλες, όμως, παράλληλα με το δικό του πρόγραμμα η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη απόφαση: τι θα κάνει με το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι ευθέως αντιμέτωπος με την έξωση από το ΕΛΚ;

Με αυτό το κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΚ: από το μεσημέρι, κεντρικά στελέχη των κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, θα συζητούν αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Όρμπαν, ο οποίος πήγε τα πράγματα στα άκρα το προηγούμενο διάστημα, ταυτίζοντας τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με τον Τζωρτζ Σόρος και ενθαρρύνοντας μια αντιευρωπαϊκή καμπάνια. Ο κ. Όρμπαν είναι «κόκκινο πανί» για τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και για πολλούς άλλους επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ζητούν επιτέλους να παρθεί μια απόφαση.

Πριν από μερικές μέρες, στη Βουδαπέστη πήγε, προκειμένου να βρεθεί μια λύση, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος θα ήθελε τον κ. Όρμπαν εντός ΕΛΚ. Και ο κ. Βέμπερ, όμως, παρά τη δίωρη συζήτηση και την «καλή πρόθεση» να βρεθεί ένας κοινός τόπος, δεν κατάφερε να «κλειδώσει» μια συμφωνία που θα κρατά τον κ. Όρμπαν εντός ΕΛΚ. Χθες, δε, υπήρξε νέα παρέμβαση από τους προέδρους της Φινλαδικής και της Σουηδικής Κεντροδεξιάς που με κοινό τους άρθρο ζητούν την αποβολή του Φίντεζ, του κόμματος Όρμπαν από το ΕΛΚ. Υπενθυμίζεται ότι στη χορεία των κομμάτων που έχουν ζητήσει να παρθούν μέτρα για τον Ούγγρου πρωθυπουργό είναι και η ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη, όμως, να κάνει λόγο για αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος Όρμπαν και όχι για οριστική αποβολή του.

Κάπως έτσι, στο τέλος του σημερινού Πολιτικού Συμβουλίου θα στηθεί μια κάλπη, με πολλούς να εκτιμούν ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι μεταξύ οριστικής αποβολής και αναστολής της ιδιότητας του μέλους για το Φίντεζ. Κάποιοι εκτιμούν, πάντως, ότι ο κ. Όρμπαν δεν θα αποβληθεί, αλλά από την άλλη δεν θα μείνει και ατιμώρητος. Η δε έκβαση της ψηφοφορίας στο κεντρικό όργανο του ΕΛΚ θα είναι δεσμευτική και για τους αρχηγούς των κομμάτων της Κεντροδεξιάς που έχουν δώσει ραντεβού το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, πάντως, και ενώ θα εκκρεμεί να φανεί ποια θα είναι η απόφαση για το μέλλον του κ. Όρμπαν, ο κ. Μητσοτάκης δίνει ραντεβού με τους Έλληνες των Βρυξελλών και ιδίως με τη νέα γενιά της βελγικής πρωτεύουσας σε εκδήλωση, απόψε στις 20:00, στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν, αναμφίβολα, τα ζητήματα του braindrain, αλλά και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει άμεσα και χωρίς κωλυσιεργία εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Μαζί με τον κ. Αυγενάκη θα μιλήσουν ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής και ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος Τάκης Σκανδαλάκης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider