Ο Μητσοτάκης θέτει βουλευτές και κόμμα σε κατάσταση υψηλής εκλογικής ετοιμότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης θέτει βουλευτές και κόμμα σε κατάσταση υψηλής εκλογικής ετοιμότητας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει την κρισιμότητα της ευρωκάλπης.

Εκλογικό συναγερμό θα σημάνει από το βήμα της Κ.Ο. της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι εσωκομματικές κινήσεις του.

Η χθεσινή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ καταδεικνύει αυτό που είναι σαφές στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ: το κόμμα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς. Σε προεκλογικούς τόνους, άλλωστε, θα είναι και η ομιλία του σήμερα το μεσημέρι στην ΚΟ της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να αναδείξει την κρισιμότητα της ευρωκάλπης και θα ζητήσει από τους γαλάζιους βουλευτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εκλογές σαν να είναι εθνικές. Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς τα πολιτικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι πολύ κρίσιμα. Προς τούτο, μάλιστα, και τοποθετούμενος και στη συζήτηση για τον…πήχη της επίδοσης της ΝΔ στην ευρωκάλπη, θα υπογραμμίσει ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που, αν δεν έχουν μεσολαβήσει ως τότε εθνικές εκλογές, θα σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Με άλλα λόγια, θα είναι μη αναστρέψιμο στην εθνική κάλπη.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταρρίψει ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ακούγονται καθημερινά, ξεκινώντας από τη «μάχη κατά της διαπλοκής», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενος στην προστασία των πιο αδύναμων που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζοντας με την «υποτιθέμενη», κατά τον ίδιο, ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την εξίσου «υποτιθέμενη» ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο της ακροδεξιάς. Σε αυτό το σημείο, δε, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει εκ νέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ξορκίζει την ακροδεξιά συγκυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια με τον Πάνο Καμμένο.

Η υποψηφιότητα της Σπυράκη και η προαγωγή της Ζαχαράκη

Ας κάνουμε, όμως, ένα σύντομο…rewind: στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, μετά και τη βράβευσή της Μαρίας Σπυράκη ως ευρωβουλευτής της χρονιάς για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Καινοτομία, κλείδωσε εκ νέου η υποψηφιότητά της για την Ευρωβουλή. Το σενάριο υπήρχε, ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό, καθώς ήταν σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κρατήσει ορισμένα δυνατά ονόματα «κάβα» για να τα ρίξει στην τελική ευθεία της εκλογικής διαδικασίας, ιδίως από τη στιγμή που φαίνεται πως οι εθνικές εκλογές θα λάβουν χώρα αργότερα.

Η ανακοίνωση του ονόματος της κ. Σπυράκη δεν χρειαζόταν κάποιο ευρύτερο…αφήγημα, όπως υπήρχε στις προηγούμενες φουρνιές ανακοινώσεων. Είναι νυν ευρωβουλευτής και εξ αυτού εκ νέου υποψήφια, χωρίς ιδιαίτερη επεξήγηση. Είναι, δε, και γυναίκα, κάτι που είναι απαραίτητο, προκειμένου να συμπληρωθεί το μίνιμουμ του 40% που έχει τεθεί εκ του νόμου για τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου. Με άλλα λόγια, το ευρωψηφοδέλτιο των 42 θέσεων θα πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από 17 γυναίκες.

Στο σήμερα ξανά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε χθες τη μέχρι πρότινος αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, και της ανακοίνωσε την προαγωγή της. Η κ. Ζαχαράκη θα ήθελε να «μετακομίσει» στην Ευρωβουλή, αλλά η ΝΔ ποντάρει στο ότι είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, με πολλές συμπάθειες και περάσματα σε χώρους εκτός της ΝΔ. Εξ αυτού και με δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες ταυτόχρονα η Μαρία Σπυράκη και η κ. Ζαχαράκη, η έλκουσα την καταγωγή της από το Καρπενήσι πολιτικός τοποθετείται στη «βιτρίνα» της ΝΔ και θα είναι «η φωνή» του κόμματος από εδώ και στο εξής. Η ίδια, δε, δεν είναι διόλου απίθανο να είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και κατά την προεκλογική περίοδο. Αναπληρωτής της κ. Ζαχαράκη, σημειωτέον, παραμένει ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, ενώ με την προαγωγή της κ. Ζαχαράκη λύνεται και ένα πρόβλημα που υπήρχε κάποιες μέρες που η Μαρία Σπυράκη έλειπε λόγω των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Οι εκκρεμότητες στο ευρωψηφοδέλτιο

Η ανακοίνωση για την κ. Σπυράκη, παράλληλα, ανατροφοδότησε τη συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πέρα από τις γυναίκες που διαγκωνίζονται για τουλάχιστον 5 θέσεις, υπάρχουν και τρία ονόματα ανδρών που ακούγονται έντονα εσχάτως: ο παρουσιαστής του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Action 24 Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς. Να είναι και οι τρεις είναι τεχνικά αδύνατο, με κομματικές πηγές, πάντως, να επιμένουν πως κανείς δεν είναι «κλειδωμένος».

Κατά τα άλλα, από γυναίκες, η Βίκυ Φλέσσα ακούγεται ως «κλειδωμένοι», ενώ υπάρχει και το όνομα της καθηγήτριας Ιατρικής Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα. Κρούση έγινε και στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, ενώ στο παρασκήνιο έχει κυκλοφορήσει και το όνομα της Έμυς Λιβανίου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider