Υπόθεση Novartis: Από «μπαμπούλας», όχημα συσπείρωσης για ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπόθεση Novartis: Από «μπαμπούλας», όχημα συσπείρωσης για ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Η απουσία «δυνατών» στοιχείων αποδυναμώνει την υπόθεση και θωρακίζει τις «άμυνες» ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Πριν «σκάσει» πέρυσι τον Φεβρουάριο η υπόθεση της Novartis, πλανάτο ως φάντασμα πάνω από το πολιτικό σύστημα. Όλοι γνώριζαν ότι κάτι επίκειται, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει το μέγεθος και τη σημασία του. Όταν η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, έγινε λόγος για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και, τω όντι, η υπόθεση δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη. 14 μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση της δικογραφίας της Novartisστα πολιτικά πράγματα της χώρας, όμως, η υπόθεση μοιάζει να αντιμετωπίζεται ως «στρακαταστρούκα» από τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Κατά βάση, φαίνεται παράδοξο, από τη στιγμή που η εισαγγελία Διαφθοράς ζητεί από τη Βουλή να αρθεί η ασυλία ενός πρώην υπουργού Υγείας, προκειμένου να εξεταστεί ανωμοτί, με την υποψία της τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας. Όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει απασφαλίσει εναντίον της κυβέρνησης και λειτουργών της δικαιοσύνης, έχοντας την πλήρη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. Την ίδια ώρα και στη ΝΔ αναμένουν τις επικείμενες εξελίξεις ως προς την έρευνα των υπολοίπων πολιτικών προσώπων για τα οποία η υπόθεση δεν έχει αρχειοθετηθεί, με όλο και περισσότερους να βλέπουν στο πρόσωπο του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη τον επόμενο, του οποίου η ασυλία θα ζητηθεί από την Εισαγγελία να αρθεί. Σημειωτέον, δημοσίως τε και ιδιωτικώς, ο κ. Γεωργιάδης διατρανώνει την αθωότητά του.

Όπως προαναφέρθηκε, λοιπόν, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ. αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως «φούσκα». Χρήματα δεν έχουν βρεθεί σε κανένα πολιτικό πρόσωπο ή σε συγγενικό του πρόσωπο, ενώ και ο κ. Λοβέρδος δεν καλείται με την υπόνοια της νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες δραστηριότητες (το γνωστό ξέπλυμα) παρά μόνο για δωροδοκία. Ήδη, δε, ο τόνος δίνεται από τις αρχειοθετήσεις για αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, εν προκειμένω και μέχρι στιγμής για τους κ. Πικραμμένο, Βενιζέλο, Κουτρουμάνη και Λυκουρέντζο. Επίκεινται, δε, το επόμενο διάστημα και ως το Πάσχα οπωσδήποτε και άλλες αρχειοθετήσεις, όσο και αν η κυβέρνηση θα ήθελε να παραταθεί η εκκρεμότητα που εικάζεται ότι πλήττει σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης.

Κεντρικά και έμπειρα πολιτικά στελέχη, όμως, σε συζητήσεις με το Reader.gr αμφισβητούν το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι τάχα η υπόθεση Novartis πλήττει τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Όπως έλεγε πολύπειρος πρώην υπουργός, τα θέματα διαφθοράς θεωρούνται ως μείζονα από πολύ μικρή μερίδα του εκλογικού σώματος, το οποίο ήδη ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, η ανακίνηση υποθέσεων διαφθοράς, εκτός, φυσικά, και αν υπάρχουν απτές αποδείξεις ή πρόκειται για κάτι μείζον, θεωρείται σχεδόν απίθανο να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και αυτό γιατί αυτοί που εξαρτούν την πολιτική τους συμπεριφορά από την πρόθεση τιμωρίας των «διεφθαρμένων πολιτικών» ήδη, κατά βάση, ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη διαπίστωση «κρύβεται» και ακόμα ένα κακό μαντάτο για το κυβερνών κόμμα: δεν καταφέρνει να αλλάξει την ατζέντα και εξακολουθεί να υστερεί στον τομέα της οικονομίας που αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, το αποφασιστικό κριτήριο ψήφου για τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα, η απουσία συγκεκριμένων στοιχείων-τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές-επιτρέπουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για επιχείρηση σκευωρίας. Με άλλα λόγια, να χρεώνουν στην κυβέρνηση, αλλά, πλέον ευθέως, και σε δικαστικούς λειτουργούς, τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis, με προφανή στόχο να πληγούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι να αποκαλυφθεί το τι πραγματικά έγινε ως προς ένα υπαρκτό σκάνδαλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider