Πρόβα εθνικού ψηφοδελτίου το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόβα εθνικού ψηφοδελτίου το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ λειτουργεί ως «καθρέφτης» και για τα γαλάζια εθνικά ψηφοδέλτια.

Από την είσοδο του ασφυκτικά γεμάτου «Ελληνικού Κόσμου» στην Πειραιώς, ένα ήταν σαφές: οι επικείμενες ευρωεκλογές, δεν είναι μια από τα ίδια για τη ΝΔ. Επί τέσσερα χρόνια, άλλωστε, όπως λέει και ξαναλέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Έλληνες δεν έχουν ψηφίσει, οπότε οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών.

Η σημασία του διακυβεύματος αντανακλάται και σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, η οποία είναι ενδεικτική των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τη σύνθεση των εθνικών ψηφοδελτίων του κόμματος, τα οποία, ως επί το πλείστον έχουν κλείσει. «Και αύριο να έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε εκλογές, εμείς θα ήμασταν έτοιμοι», είναι άλλωστε μια φράση που συνηθίζει να λέει σε όσους συνομιλητές του τον ρωτάνε για το ζήτημα. Με άλλα λόγια, το ευρωψηφοδέλτιο είναι ο καθρέφτης των εθνικών ψηφοδελτίων και, εφόσον κάθε κόμμα αντιμετωπίζει τις εθνικές εκλογές ως «μητέρα των μαχών», αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της ευρωκάλπης για τη ΝΔ.

Πρόκειται, πράγματι, για ένα ψηφοδέλτιο που απευθύνεται σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, δίνει και ένα δείγμα για το πώς θα κάνει πράξη την ανανέωση, για την οποία άλλωστε και ψηφίστηκε το 2016: βελούδινα. Για παράδειγμα, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ περιλαμβάνονται πρόσωπα μπαρουτοκαπνισμένα, με μακρά κομματική διαδρομή, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον πρώην υπουργό Βασίλη Μιχαλολιάκο. Την ώρα αυτή, όμως, με τη ΝΔ πολιτεύονται και στελέχη που δεν έχουν συμπληρώσει καν τα 40 έτη, όπως ο ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, μέχρι στιγμής, ο Λευτέρης Βαρουξής από την Ηλεία, η ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ο επίσης προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Θεόδωρος Καλαμπόκης, η επιστήμονας που διαπρέπει στην Ολλανδία, Ελισάβετ Κυρίτση, αλλά και η γιατρός που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα, η Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού.

Από το ευρωψηφοδέλτιο, δε, απουσιάζουν οι «σελέμπριτι». Για παράδειγμα, ακόμα και γνωστά πρόσωπα έχουν πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου έχει σημαντική εθελοντική δράση, ενώ ο σπορτκάστερ Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην υπουργός και έχει γνώση των ευρωπαϊκών διαδικασιών όσο λίγοι, ενώ η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει υπόβαθρο υποψηφίου.

Επίσης, πολλοί υποψήφιοι έχουν άρτια γνώστη των ευρωπαϊκών τεκταινομένων. Αυτό ισχύει για παράδειγμα, για τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον διευθυντή επί τιμή της Κομισιόν Γιώργο Κρεμλή, το στέλεχος της Επιτροπής Νίκο Γιαννή, την Τόνια Αράχωβα, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά και τον πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά, ο οποίος ήταν στέλεχος της Κομισιόν. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται καθηγητές με καλή γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων, όπως ο Παύλος Ελευθεριάδης, ο Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και η Ελένη Παναγιωταρέα, ενώ ειδίκευση σε θέματα διεθνούς πολιτικής έχει και η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα. Ακόμα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται, φυσικά, και η πεντάδα των νυν ευρωβουλευτών (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης).

Πέρα, λοιπόν, από την ευρεία «κοινωνική διαστρωμάτωση» του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, το μείζον είναι το πολιτικό του στίγμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει προς κρίση, ως επί το πλείστον, ανθρώπους τόσο με εμπειρία όσο και από τη νεότερη γενιά, οι οποίοι είναι πετυχημένοι στους τομείς τους ή έχουν γράψει «χιλιόμετρα» στην ενεργό πολιτική και οι οποίοι την επόμενη μέρα μπορούν να είναι χρήσιμοι στην Ευρωβουλή, ιδίως εφόσον η φωνή της ΝΔ είναι ενισχυμένη.

Αυτό το πολιτικό στίγμα που καταγράφεται είναι, ουσιαστικά, και πρελούδιο για τη λογική της στελέχωσης των εθνικών ψηφοδελτίων. Πέρα από τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, η κατευθυντήριος γραμμή του κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τη στελέχωση των εθνικών ψηφοδελτίων είναι να υπάρξει ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, χωρίς, όμως, ολική ρήξη με έμπειρα κομματικά στελέχη και αξιοποίηση ανθρώπων που έχουν τόσο κοινωνική διαδρομή όσο και «να πουν κάτι» στις τοπικές κοινωνίες. Και, αυτονόητα, παρόμοια θα είναι και η λογική στελέχωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, για το οποίο επαφές κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο θα είναι, εν πολλοίς αποκαλυπτικό και για το πώς θα θελήσει να κυβερνήσει την επόμενη μέρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider