Το «Κάν’ το όπως η Κύπρος» πυξίδα για τον Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «Κάν’ το όπως η Κύπρος» πυξίδα για τον Μητσοτάκη
H επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο και η έμπνευση από το οικονομικό θαύμα της Μεγαλονήσου.

Πολλές είναι οι φορές που η περίπτωση της Κύπρου έχει χρησιμοποιηθεί στη δημόσια συζήτηση ως παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθεί η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, όσο και κυρίως μετά από αυτό. Το παράδειγμα της Κύπρου, άλλωστε, έχει μελετήσει εκτενώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο.

Το «Κάν’ το όπως η Κύπρος» για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σχήμα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ εφάπτεται με τις βασικές κατευθύνσεις που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο, τόσο ως προς το σκέλος της μείωσης της φορολογίας όσο και ως προς αυτό του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών. Σημειωτέον, ο υπουργός Οικονομικών του κυπριακού «θαύματος», ο Χάρης Γεωργιάδης, ήταν ομιλητής στο συνέδριο θέσεων της ΝΔ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα, ενώ Μητσοτάκης και Γεωργιάδης θα συναντηθούν και πάλι σήμερα, μιας και θα είναι αμφότεροι ομιλητές σε συνέδριο στη Λευκωσία που απευθύνεται κυρίως προς διευθύνοντες συμβούλους, διευθυντικά στελέχη και μέλη Δ.Σ. μεγάλων επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους.

Με άλλα λόγια, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ με την πολιτική που ακολούθησε η Κύπρος συγκλίνουν ως προς δύο βασικά σημεία: χαμηλότεροι φόροι και άρα μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποδυθεί σε πυρετό επαφών, προκειμένου να «ζεστάνει» επενδυτές, ενόψει και μιας επερχόμενης πολιτικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ είδε χθες τη διοίκηση της Cosco στον Πειραιά, εκφράζοντας την αταλάντευτη στήριξή του στο επενδυτικό σχέδιο που υπάρχει για το μεγάλο λιμάνι της χώρας. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων», είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν εκ των υστέρων και εφόσον έχουν δρομολογηθεί μεγάλα επενδυτικά projects. Πέραν της επίσκεψης στον Πειραιά, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης και συνεργάτες του είχαν χθες, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, συνάντηση με στελέχη σημαντικού τραπεζικού και επενδυτικού οργανισμού, με φόντο και τα σχέδια της ΝΔ για την προώθηση της ψηφιοποίησης στη χώρα.

Από εκεί και πέρα, όμως, και εκτός των επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου με φόντο όλα τα πάγια διμερή θέματα, επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να «ζεστάνει» και την εκλογική βάση της ΝΔ στο νησί, ενόψει τόσο των ευρωεκλογών, όσο και των εθνικών εκλογών. Άλλωστε, στην Κύπρο υπάρχει μια σημαντική βάση Ελλαδιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη και τη σοβούσα κρίση, πολλαπλασιάστηκαν και αποτελούν, αναμφίβολα, εκλογικό targetgroupτης ΝΔ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider