Η «μπάμπουσκα» Τσίπρα-Πολάκη και η επίθεση της ΝΔ στο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μπάμπουσκα» Τσίπρα-Πολάκη και η επίθεση της ΝΔ στο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε τη σχέση Τσίπρα-Πολάκη με μια μπάμπουσκα και ετοιμάζεται για αποδόμηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» στη Βουλή.

Οι Έλληνες έμαθαν τις ρωσικές μπάμπουσκες εκεί στις αρχές του ’90, με το πρώτο μαζικό κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα. Τότε, πολλοί ομοεθνείς μας που είχαν ζήσει για δεκαετίες ολόκληρες στη Σοβιετική Ένωση, είχαν φέρει μαζί τους αυτές τις γραφικές κούκλες, με ορισμένους να τις πουλάνε και σε λαϊκές αγορές. Κάπως έτσι, η μπάμπουσκα έγινε γνωστή και στα καθ’ ημάς για το βασικό της χαρακτηριστικό: μπορεί να βγαίνει σε μικρότερα μεγέθη και η μικρότερη μπάμπουσκα να βγαίνει μέσα από μια μεγαλύτερη, όλες όμως είναι εμφανισιακά ίδιες.

Κάπως έτσι, λοιπόν, σκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περιγράψει τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, ενόψει και της «θερμής» σύγκρουσης της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση μομφής εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που θα καταθέσει αύριο η ΝΔ, όπως έχει προαναγγελθεί. Κατή τη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πολάκης, σαν μικρή μπάμπουσκα, βγαίνει μέσα από τη μεγάλη μπάμπουσκα-λέμε και Αλέξη Τσίπρα. Τους παίρνεις πακέτο, με άλλα λόγια.

Ομολογουμένως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του το έκαναν πιο εύκολο στην οδό Πειραιώς. Ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που απάντησε στην πρόκληση Μητσοτάκη με την πρόταση μομφής με την προαναγγελία ότι θα μετατρέψει τη διαδικασία μομφής για έναν υπουργό σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συλλογιστική απλή: η συζήτηση θα έπρεπε να είναι ευρύτερη, να ανοίξει όλη η θεματική βεντάλια, αλλά και να μην έρθουν στη δύσκολη θέση να καταστούν «απολογητές» του Πολάκη το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν, δε, της κάλυψης Τσίπρα στον κ. Πολάκη, ήταν και οι κοινές τους διακοπές στο Ρέθυμνο που διέλυσαν οιαδήποτε αμφιβολία για το πόσο στενές είναι οι επαφές του πρωθυπουργού με τον «αψύ σαν Σφακιανό» υπουργό του.

Η στρατηγική επιδίωξη της ΝΔ αυτές τις μέρες, όμως, είναι ευρύτερη: σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγει στις ρούγες και εξαπολύει μύδρους εις βάρος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, η οδός Πειραιώς θέλει να αναδείξει τον πολιτικό κυνισμό της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου. Τη «χοντροπετσιά» της κυβερνητικής ομάδας, όπως το έθετε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η ατζέντα δεν θα έχει μόνο πολύ Πολάκη, αλλά και αρκετό Μάτι, στον απόηχο του ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν». «Εδώ και πολύ καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκοπεί πλήρως από την ψυχή του μέσου πολίτη», λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Έχουν χάσει κάθε ηθικό και αξιακό έρεισμα», προσθέτουν, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που νοιάζει τους πρωθυπουργικούς επιτελείς είναι η παραμονή στην εξουσία.

Ενόψει των εκλογών, λοιπόν, η ΝΔ ετοιμάζεται να αποδομήσει με στοιχεία το «ηθικό πλεονέκτημα» που είχε άλλοτε κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το «άλλο υλικό», από το οποίο ήταν, θεωρητικά, φτιαγμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με αυτά των κομμάτων του «παλαιού κατεστημένου». Βεβαίως, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο Μάτι ή η ευθεία επίθεση Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, δεν είναι τα μόνα σημεία κριτικής. Για παράδειγμα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θυμίζουν τον καταυλισμό της Μόριας και μια σειρά άδικων οικονομικών μέτρων που έπληξαν κυρίως του ασθενέστερους, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η περικοπή του ΕΚΑΣ και του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας για να «βγαίνουν» τα νούμερα του πλεονάσματος.

Όλα τα παραπάνω θα είναι οι αιχμές της γαλάζιας κριτικής στη Βουλή, όπως συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη με κεντρικά γαλάζια στελέχη και βουλευτές την Παρασκευή. Τρεις εβδομάδες ακριβώς πριν τις κάλπες, όμως, υπάρχει η μεγάλη εικόνα: να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα «ασπόνδυλο» που δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να μείνει λίγο ακόμα στην εξουσία και να χάσει κάπως πιο διαχειρίσιμα. Ο στόχος, δε, σαφής: η νίκη στην ευρωκάλπη να είναι τόσο σαφής που δεν θα αφήνει περιθώριο παρερμηνείας ως προς την έκβαση των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider