Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων είναι μη συζητήσιμη - Δεν χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων είναι μη συζητήσιμη - Δεν χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή
«Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και η απόφαση που θα πάρουν είναι αν θα κλείσει ένας δεκαετής κύκλος κρίσης και αν θα φύγουμε προς το μέλλον ή αν θα παραμείνουμε στην παρακμή, στη στασιμότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «μπορεί η συμμετοχή στην κάλπη να συνδυαστεί κάλλιστα με τις παραλίες».

«Μη συζητήσιμη η μείωση των πλεονασμάτων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον Real FM, με αφορμή το ότι δεν εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «ο γιος του αποστάτη» που χρησιμοποίησε χθες στην Πάτρα, λέγοντας ότι «στην ήττα φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του ανθρώπου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμα, επεξήγησε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησής του ως το τέλος του 2019, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η χώρα δεν χρειάζεται καν την πιστοληπτική γραμμή, αδειάζοντας εκ νέου την «προσωπική άποψη» του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου.

«Μπορεί η συμμετοχή στην κάλπη να συνδυαστεί κάλλιστα με τις παραλίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, στέλνοντας μήνυμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. «Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και η απόφαση που θα πάρουν είναι αν θα κλείσει ένας δεκαετής κύκλος κρίσης και αν θα φύγουμε προς το μέλλον ή αν θα παραμείνουμε στην παρακμή, στη στασιμότητα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς το ντιμπέιτ και το αίτημα του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό είχε συμφωνηθεί για την 1η Ιουλίου, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται αρχικά τη Σύνοδο Κορυφής για την αναβολή και στη συνέχεια να πάει στο Ηράκλειο, την ίδια μέρα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. «Ο κ. Τσίπρας τορπίλισε το ντιμπέιτ γιατί δεν ήθελε να κάνει μια συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Καλώς έκανε και έσπασε το εμπάργκο, ιδίως όταν είναι αποτέλεσμα συστηματικής στοχοποίησης ενός μέσου», είπε για το εμπάργκο του κ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

«Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα να έχει πάρει κάποια μηνύματα από τις ευρωεκλογές. Εμφανίστηκε και πάλι αμετανόητος και αδιόρθωτος. Ψάχνει αρένα να πλακωθεί, να χρησιμοποιήσει ακραίο πολωτικό λόγο και όταν δεν την βρίσκει, φαίνεται η γύμνια του», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο χαρακτήρας του ανθρώπους φαίνεται στην ήττα: άκουσα τον υπέρμαχο του «πολιτικού πολιτισμού», να απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να λέει «μην ψηφίσετε τον γιό του αποστάτη». Το 1965 δεν υπήρχαν καν ως ιδέα. Όταν ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται να γυρίζει στο 1965 και να μιλήσει για έναν άνθρωπο που δεν είναι πια στη ζωή, φαίνεται ο πραγματικός του χαρακτήρας», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας μια αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα χθες στην Πάτρα.

Ερωτώμενος για το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια άλλη στρατηγική στην Πολτική Προστασία, με έμφαση στην πρόληψη, δεσμευόμενος για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και για αξιοποίηση ανθρώπων, και από το εξωτερικό, που έχουν γνώση διαχείρισης ανάλογων περιστάσεων. «Δεν μάθαμε τίποτε από αυτή την καταστροφή και αντιμετωπίζουμε την αντιπυρική περίοδο προσευχόμενοι ότι δεν θα μας συμβεί τίποτα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών για το αν η ΝΔ θα κόψει τα επιδόματα που έχει δώσει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν θα αγγίξει τα επιδόματα που σήμερα ανακουφίζουν τους πιο αδύναμους, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Επέμεινε, πάντως, ότι δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη η πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας μέσω επιδομάτων, τονίζοντας ότι στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας.

Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, τα πρώτα νομοσχέδια θα ψηφιστούν εντός του καλοκαιριού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε αυτό για την οργάνωση του κράτους, αλλά και στην ίδρυση μιας νέας, ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. Τόνισε ότι τον Οκτώβριο θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος προϋπολογισμός, με ισχύ από 1/1/2020 των πρώτων φοροαπαλλαγών. Είπε, δε, ότι θα υπάρξει και άμεσα επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% από 1/9/2019 στα προϊόντα εστίασης. Για το 2019 υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια, γιατί ο κ. Τσίπρας πήρε το επίδομα που έδινε στο τέλος του χρόνου και το έδωσε τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερωτήματα μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για απλοποίηση του καθεστώτος των 120 δόσεων και διεύρυνσή του, ώστε να ενταχθούν και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε, εκ νέου, και σε μια ρύθμιση για μικροοφειλέτες ως 120 δόσεις, για όσους χρωστούν ποσά ως 3.000 ευρώ, με μίνιμουμ δόση 20 ευρώ τον μήνα. «Η πολιτική της υπερφορολόγησης διέλυσε τη μεσαία τάξη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι, αν αυτά που έλεγε η ΝΔ ήταν λαϊκιστικά, οι πρώτες που θα βαρούσαν καμπανάκια θα ήταν οι αγορές.

«Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου είναι πρακτικά έτοιμος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι υπάρχουν και έτοιμα νομοσχέδια, στα οποία οι υπουργοί θα βάλουν τις τελικές πινελιές. «Υπήρξε βαθμολόγιο βουλευτών, θα υπάρξει και ένας μηχανισμός αξιολόγησης των υπουργών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης θα εποπτεύεται από υφυπουργό Επικρατείας.

«Θα είναι μια κυβέρνηση με υπουργούς και υφυπουργούς», επανέλαβε για το κυβερνητικό σχήμα που οραματίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί, αρκετοί εκ των οποίων προερχόμενων από το εξωτερικό και ιδίως τις Βρυξέλλες.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα που στήριξε την υποψηφιότητα του ΕΛΚ, την κ. Φον Ντερ Λάιεν, που αναδείχθηκε ομόφωνα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας σκωπτικά ότι ίσως, αν δεν είχε φύγει, θα μπορούσε να εγείρει ενστάσεις. Τόνισε ότι, μπορεί να μην τελεσφόρησε η υποψηφιότητα Βέμπερ, αλλά ο ίδιος έχει πολύ καλή προσωπική σχέση τόσο με την κ. Φον Ντερ Λάιεν, όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ που αναλαμβάνει την ΕΚΤ. «Είναι μη συζητήσιμη η μείωση των πλεονασμάτων, εδώ έφτασε στο σημείο να την υποστηρίζει μέχρι και ο κ. Τσίπρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμα, επανέλαβε τη δέσμευσή του να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων, ώστε η ψήφος τους να προσμετράται κανονικά. Διερωτήθηκε, δε, τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, μιας και απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει αμέσως η εν λόγω ρύθμιση.

Επέμεινε στην ανάγκη αυτοδυναμίας, τονίζοντας ότι, άπαξ και το Κίνημα Αλλαγής που θα ήταν ο μόνος νοητός σύμμαχος της ΝΔ στην επόμενη Βουλή, τηρεί μια επαμφοτερίζουσα στάση – ένας «απόλυτος αχταρμάς», όπως το έθεσε-, η μόνη εναλλακτική που μένει είναι η ψήφος στη ΝΔ. «Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που να δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα, αλλά όχι τόσο απόλυτο όσο το μπόνους των 50 εδρών», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής. Τόνισε, δε, ότι δεν αντιλαμβάνεται την άποψη του Μπάμπη Παπαδημητρίου, καθώς με τη μείωση των επιτοκίων στις αγορές «δεν την χρειαζόμαστε». Προσέθεσε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα σύντομα να φτάσει και στην επενδυτική βαθμίδα.

Για το Ελληνικό και την ΚΥΑ που εξεδόθη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα ανακληθεί η εν λόγω ΚΥΑ, και θα εκδοθούν άμεσα δύο Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί και με τον επενδυτή. Εκτίμησε ότι ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η ΚΥΑ είναι ότι, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήθελε αυτό το έργο, θέλησε να κάνει δύσκολη τη ζωή των επενδυτών.

«Ο κ. Τσίπρας ή είναι άσχετος ή είναι συκοφάντης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για «ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων» και αναφέρθηκε ότι ο «κεφαλαιοποιητικός κουμπαράς» που εισηγείται η ΝΔ υπάρχει ως πρόνοια, ιδίως για τους νεότερους εργαζομένους, σε πολλά ασφαλιστικά συστήματα του κόσμου.

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξαναέρχεται στην εξουσία το κόμμα που χρεοκόπησε στην Ελλάδα», ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί δεν ρωτάει την κ. Ξενογιαννακοπούλου, τον κ. Ραγκούση και πολλούς άλλους που έχουν βρει καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν σε επιτελικά πόστα του ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ δεν είναι η ίδια ΝΔ που παρέλαβα πριν από τρία χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι τότε ήταν αουτσάιντερ και προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν διαβατήριο για να κερδίσει τη ΝΔ.

Για τα θέματα ασφάλειας, υπογράμμισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ και προσέθεσε ότι η Αστυνομία θα ενισχυθεί ουσιαστικά και ηθικά. Για το μεταναστευτικό, τέλος, έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider