Μητσοτάκης: Στόχοι ψηλά, το βλέμμα χαμηλά για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Στόχοι ψηλά, το βλέμμα χαμηλά για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας (vid)
Ασφάλεια, προστασία και συνοχή ανάμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, γιατί δρομολογούμε δράσεις μέσα σε μερικές μέρες που άλλοι χρειάστηκαν χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο την παραγωγή άμεσου κι ορατού αποτελέσματος έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιείται στη Βουλή.

Ο νέος πρωθυπουργός έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς και έθεσε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης «στις 7 Ιουλίου κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών, ζητήσαμε ισχυρή εντολή. Οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Θα σταθούμε πιστοί στην εντολή αυτή κι από σήμερα αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι».

Υποδεχόμενος τους υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως η πρώτη συνεδρίαση θα είναι πανηγυρική, όμως τόνισε πως «τα επόμενα συμβούλια θα γίνονται στο Μαξίμου για να μετατοπίζονται οι αρμοδιότητες της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία. Θα συζητάμε ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, γιατί οι συνεδριάσεις είναι ευκαιρία για δράση κι όχι ευκαιρία για επικοινωνία κι εντυπώσεις».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο την παραγωγή άμεσου κι ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και επισήμανε, «είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, γιατί δρομολογούμε δράσεις μέσα σε μερικές μέρες που άλλοι χρειάστηκαν χρόνια».

Παράλληλα, ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνεργάτες του, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «αποδεικνύετε στην πράξη ότι πάνω από τις προσωπικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα. Έχουμε σαφείς προτεραιότητες από την αναδιάρθρωση του υπουργείου, μέχρι την ψηφιακή διακυβέρνηση. Σήμερα όλοι θα παραλάβετε έναν φάκελο με χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις, ένα εξάμηνο σχέδιο πρωτοβουλιών. Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης προόδου ανά τομέα καθώς και συνδέσμους του κάθε υπουργείου με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή θα λειτουργήσει ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή».

«Ο πρώτος που αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ» τόνισε και επιβεβαίωσε τις προεκλογικές δηλώσεις ανακοινώνοντας πως η βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. «Το τριήμερο 20-22 Ιουλίου θα γίνουν προγραμματικές δηλώσεις και μετά η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Η εποχή της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

  • Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.
  • Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».
  • Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

«Θα έχουμε πρόσθετο όπλο σε αυτή την προσπάθεια, το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» που παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε αλλά και για όσα εκπέμπουμε, οφείλουμε να δείξουμε ότι αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους, που ταιριάζει στον 21ο αιώνα» τόνισε πριν αναφερθεί στις πολιτικές προτεραιότητες που έθεσε για την κυβέρνηση και τους υπουργούς του.

Πολιτικές προτεραιότητες:

  • Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.

  • Αξία στην ακίνητη περιουσία.

  • Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα.

  • Κοινωνική συνοχή και αληλλεγγύη.

  • Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό. Σημείωσε ότι αύριο θα επίσκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε το σχέδιο για το μέλλον της εκπαίδευσης.

  • Ποιοτική δημόσια υγεία.

  • Νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία.

  • Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.

  • Προστασία του περιβάλλοντος.

  • Σύγχρονο ψηφιακό κράτος.

  • Νέο μοντέλο πολιτισμού.

  • Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Για μια ισχυρή Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης και ενημέρωσε ότι επικοινώνησε χθες με πολλούς ομολόγους μου και με τον αντιπρόεδρο και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τολμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντιπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider