Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ - Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ - Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25
Η κυβέρνηση με ρύθμιση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλαξε τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται από τον διοικητή της ΕΥΠ.

Μια τροπολογία για τα απαιτούμενα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα διπλώματα οδήγησης, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση με ρύθμιση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλαξε τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται από τον διοικητή της ΕΥΠ, εξομοιώνοντας τον πανεπιστημιακό τίτλο με την «δεκαετή εμπειρία». Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση κάλεσε για την απόσυρση της ρύθμισης, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «φωτογραφική». Έπειτα από αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος 220 βουλευτές, με την τροπολογία να περνά με τις ψήφους των 150 εξ αυτών.

  • Τζανακόπουλος: Τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ

Λίγα λεπτά πριν την κατάθεση της τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καλέσει την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να καταθέσει τροπολογία που θα αλλάζει αναδρομικά τους όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημοσίου φορέα ώστε να καλύψει παρανομία που έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αμέσως μετά την κατάθεσή της, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε «Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές κ. Γεραπετρίτη; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».

  • Οικονόμου: Όχι μικροπολιτική προσέγγιση σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας

«Αυτοσυγκράτηση στην μικροπολιτική προσέγγιση των θεμάτων αυτών» ζήτησε από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος παραδέχτηκε πως «για τα προσόντα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία».

Παρόλα αυτά, κάλεσε την αντιπολίτευση σε αυτοσυγκράτηση και σημείωσε: «Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων».

  • Απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν από την πλευρά τους, τόσο το Κίνημα Αλλαγής, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε» ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου μίλησε για φωτογραφική διάταξη και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει. Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ΜεΡΑ25, αποχώρησαν τελικώς από την συζήτηση αλλά και την ψηφοφορία της τροπολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider