Τα «κλειδιά» της Προανακριτικής: Τα αδικήματα Παπαγγελόπουλου και η αρμοδιότητα της Επιτροπής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «κλειδιά» της Προανακριτικής: Τα αδικήματα Παπαγγελόπουλου και η αρμοδιότητα της Επιτροπής
Βουλευτές και επιτελικά στελέχη της Κ.Ο. της ΝΔ θα μελετήσουν διεξοδικά τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από την ογκώδη δικογραφία των χιλιάδων σελίδων.

Βήμα-βήμα αναμένεται να πορευτεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, με πρώτιστο καθήκον τη σύνταξη του «κατηγορητηρίου», δηλαδή του κειμένου, επί του οποίου και θα εδράζεται το αίτημα για τη σύσταση της προαναφερθείσας Επιτροπής.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν τελειώνει εν μία νυκτί. Πιο συγκεκριμένα, βουλευτές και επιτελικά στελέχη της Κ.Ο. της ΝΔ θα μελετήσουν διεξοδικά τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από την ογκώδη δικογραφία των χιλιάδων σελίδων, η οποία περιλαμβάνει τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων, όπως του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, του αντιεισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων, μεταξύ άλλων. Υπό αυτό το πρίσμα, θα στελέχη της πλειοψηφίας θα εργαστούν εντατικά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συντάξουν στη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια την παραπεμπτική πρόταση για τον κ. Παπαγγελόπουλο, αν και ήδη, με βάση τα πρώτα στοιχεία, μελετώνται κατηγορίες που θα μπορούσαν να αποδοθούν στον πρώην υπουργό.

Φερ ειπείν, αδικήματα που εξετάζονται είναι αυτό της «ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας» και όχι η απλή «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και η «πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος». Το επόμενο διάστημα, η πλειοψηφία θα καταλήξει στα αδικήματα που θα αποδίδει στον κ. Παπαγγελόπουλο και οι διατυπώσεις του παραπεμπτικού θα είναι, ουσιαστικά, και μια «πυξίδα» ως προς την κατεύθυνση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα συσταθεί. Η κατάθεση του αιτήματος σύστασης της Προκαταρκτικής Επιτροπής θα πρέπει ουσιαστικά να αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, μιας και ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανοιχτή η διαδικασία

Όπως είναι σαφές, τα ερωτήματα για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί είναι πολλά. Προς τούτο, το Reader.grέθεσε το ερώτημα σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ανώτερα στελέχη της Κ.Ο. της ΝΔ που έχουν γνώση των σχεδιασμών. Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων είναι ότι ακόμα είμαστε στην αρχή της διαδικασίας και ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί όλη η πορεία.

Σημαντική είναι η διατύπωση της γραπτής δήλωσης του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη. «Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης. Πρόκειται, εκ νέου, γι’ αυτή τη λεπτή νομική διαφορά που είχε έρθει στο προσκήνιο και το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει Προκαταρκτική Επιτροπή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζονταν στη δικογραφία της Novartis, αν τα αποδιδόμενα αδικήματα έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων των πολιτικών προσώπων.

Πρόκειται για λεπτομέρεια κρίσιμη, μιας και είναι, ουσιαστικά, το «κατώφλι» για το αν η Επιτροπή θα μπει και στην ουσία της υπόθεσης, με κλήση μαρτύρων προς κατάθεση κ.ο.κ, ή θα την επιστρέψει προς περαιτέρω διερεύνηση στη Δικαιοσύνη. Πάντως, στην on camera δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης έβαλε μια νέα διάσταση. «Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστηκαν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ΄ αυτή τη σκοτεινή υπόθεση θα φθάσει μέχρι τέλους», τόνισε, αναφέροντας μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πολλάκις στο παρελθόν.

Πρακτικά, όπως επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, το πώς θα κινηθεί η πλειοψηφία είναι ανοικτό και εξαρτάται, εν πολλοίς, από τη διατύπωση της πρότασης παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου. Εφόσον, βεβαίως, η Προκαταρκτική ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της, με σκοπό να καταθέσει πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τυχόν καταθέσεις, μιας και μπορεί πρόσωπα που δεν έχουν διερευνώνται στο πλαίσιο της Επιτροπής, να επανέλθουν από το «παράθυρο».

Τέλος, πρόθεση της πλειοψηφίας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες, αν και εκτιμάται ότι οι εξελίξεις θα εκταθούν οπωσδήποτε ως το τέλος του έτους.

Η αμηχανία για τον Παπαγγελόπουλο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βεβαίως, έχει και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως προς τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, αλλά ως προς το πρόσωπο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Για παράδειγμα, η έμπειρη βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο όνομα του πρώην υπουργού σε δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης. Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ψευδοδικογραφία», για «αντιπερισπασμό» και για κυβερνητικούς τακτικισμούς, αλλά αυτό δεν δηλοί με σαφήνεια τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον κ. Παπαγγελόπουλο. Με άλλα λόγια, μπορεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη να δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του άλλοτε πολιτικού του προϊσταμένου Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυτό μένει να φανεί και στην πράξη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider