Ψήφος αποδήμων: Ο Μητσοτάκης ψάχνει συναινέσεις, αλλά με κόκκινες γραμμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψήφος αποδήμων: Ο Μητσοτάκης ψάχνει συναινέσεις, αλλά με κόκκινες γραμμές
Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων ανοιχτός σε υποχωρήσεις, αλλά με μια σαφή κόκκινη γραμμή.

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, σήμερα θα υπάρχει πολυκοσμία. Από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, ως τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιανη Βαρουφάκη, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ξεκινώντας από τις 11:00 με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κλείνοντας στις 17:30 με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του από προχθές, μιλώντας στο βήμα της ΚΟ της ΝΔ: εμφανίστηκε ανοιχτός σε συζητήσεις, υποχωρήσεις και συναινέσεις, αλλά όρισε και την κόκκινη γραμμή του. Αυτή είναι μια βασική και σαφής: η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να εκλέγουν απλώς κάποιους βουλευτές Επικρατείας. Να ψηφίζουν, δηλαδή, χωρίς να ψηφίζουν πρωθυπουργό, μιας και η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μια πρόταση αντισυνταγματική, μιας και παραβιάζει την αρχή της ισότητας, εις ό,τι αφορά ακόμα και τον ίδιο τον ψηφοφόρο: αν πάρει το αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ, αν επιλέξει να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, τότε θα μπορεί να ψηφίζει μόνο για κάποιους βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί ως προς αυτό το στοιχείο της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κυβερνητικής πρότασης. Οι άξονες είναι εδώ και καιρό γνωστοί: επιστολική ψήφος με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, με το αποτέλεσμα να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα και παράλληλη αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, προκειμένου να υπάρξει πίεση στα κόμματα για ένταξη στις λίστες τους υποψηφίων από τον απόδημο Ελληνισμό.

Οι κ. Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος συζήτησαν τη «μηχανική» της πρότασης που κομίζει η κυβέρνηση, αλλά και τα περιθώρια κινήσεων που υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης συζητά παραμέτρους των προτάσεων των άλλων κομμάτων, αν και επιτελικά στελέχη π.χ. επιφυλάσσονται για σημεία-κλειδιά προτάσεων άλλων κομμάτων, όπως οι «ειδική εκλογική περιφέρεια εξωτερικού» που προτείνει το ΚΙΝΑΛ ή οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες που προτείνει το ΜέΡΑ 25. Αντιτείνουν ότι το Σύνταγμα ορίζει ρητώς τις εκλογικές περιφέρειες και μπορεί σε άλλες χώρες αυτή η εισήγηση να είναι εφικτή, στα ελληνικά δεδομένα, όμως, είναι ανεφάρμοστη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει προς τα άλλα κομματικά επιτελεία ότι είναι ανοιχτός σε συζήτηση. Με άλλα λόγια, η πρότασή του είναι βάση συζήτησης και όχι θέσφατο. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει περιθώριο για συγκλίσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Η αποστολή είναι σαφώς δύσκολη και αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως έχει γράψει, όμως, εδώ και μέρες το Reader.gr, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο και στο ΚΚΕ, το οποίο εμφανίζεται θετικό, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider