Προϋπολογισμός 2020: Με επίκεντρο τη «μεσαία τάξη» η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2020: Με επίκεντρο τη «μεσαία τάξη» η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή
Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020.

Στη διάψευση των προσδοκιών της «μεσαίας τάξης» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την κατάθεση του προϋπολογισμού, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν την «εξαπάτηση της μεσαίας τάξης», όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός πως επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα για να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1% ήδη από το 2020.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο αναμένεται να σταθεί είναι η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κάτι περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ για να μειώσει τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, φοροελαφρύνσεις που όμως αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναμένεται να επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν το 80% του οφέλους της μείωσης του συντελεστή από το 28% στο 24%, θα το καρπωθούν περίπου 6.000 επιχειρήσεις ή 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων. Και μάλιστα το σχεδόν 40% από το όφελος θα το καρπωθούν περίπου 200 επιχειρήσεις (0,07% του συνόλου), με ετήσια κέρδη πάνω από 7,5 εκ.

Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ θα έδιναν πραγματική ανάσα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί και στα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και που, όπως σημειώνεται από την Κουμουνδούρου, θα έδιναν πραγματική ανάσα στα μεσαία στρώματα όπως ήταν για παράδειγμα η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και στα εθνικά θέματα, ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τόνισε πως «στρατηγική απόφαση» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις» από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο για την Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την άποψη πως η τακτική «κατευνασμού» που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία είναι λάθος και έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων που αποφάσισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider