Ραντεβού Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού Μητσοτάκη - πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ραντεβού στις ΗΠΑ και την Τουρκία, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και ο εκλογικός νόμος. 

Τους πολιτικούς αρχηγούς καλεί σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τους ενημερώσει διεξοδικά για το πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ, αλλά και όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων. Βεβαίως, είναι σαφές ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν θα γίνει λόγος και για τον εκλογικό νόμο, ενώ θεωρείται μάλλον απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να προβεί σε αποκαλύψεις ως προς τις προθέσεις του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ’ ότι εμφανίζεται να έχει λάβει πλέον τις αποφάσεις του.

Η αμερικανική πρωτοβουλία στο τραπέζι

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει, κατά σειρά, με τον κ. Τσίπρα, την κ. Γεννηματά, τον κ. Βελόπουλο και τον κ. Βαρουφάκη σήμερα (έπεται τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα) για το περιεχόμενο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μάλιστα, να έχουν ασκήσει κριτική στην επαφή Μητσοτάκη-Τραμπ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, να κάνει λόγο για «φιάσκο».

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στη βάση του έχοντας κάνει εκτενείς συζητήσεις, τόσο με τον κ. Τραμπ, όσο και με επιτελείς της αμερικανικής διπλωματίας για τη στάση της Τουρκίας που δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή και φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την αμερικανική διαβεβαιώση να ασκήσει πιέσεις μέσω των διαθέσιμων διπλωματικών καναλιών στην πλευρά της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αυτή η άσκηση επιρροής δεν θα είναι πυροσβεστική, αλλά θα έχει χαρακτήρα προληπτικό, ώστε να μην ανάψει «φωτιά» στην περιοχή που θα οδηγήσει στη δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων.

Η εν λόγω αμερικανική πρωτοβουλία επιβεβαιώθηκε και μέσω δήλωσης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στον ΣΚΑΪ, με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ να αναμένεται το επόμενο διάστημα σε Αθήνα και Άγκυρα για επαφές. Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να παρέμβει αποφασιστικά στην περιοχή και να συμβάλλει στην αποφυγή εντάσεων.

Η επιβεβαίωση μέσω του κ. Πομπέο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, παράλληλα, έρχεται ως απάντηση και της κριτικής που άσκησε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη συνάντηση με τον κ. Τραμπ. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, άλλωστε, ο κ. Πομπέο έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην υιοθέτηση μιας πιο δυναμικής στάσης από μέρους των ΗΠΑ στην περιοχή, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά επιχειρήματα και διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Έλληνες αξιωματούχος, προεξάρχοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα δεδομένα για τον εκλογικό νόμο

Βεβαίως, εκτός από τα εθνικά θέματα, όπως προαναφέρθηκε, στο μικροσκόπιο θα μπει και ο εκλογικός νόμος που θα έρθει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 να διαφωνούν με την επιστροφή της ενισχυμένης αναλογικής και άρα οι απαιτούμενες 200 ψήφοι για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο εκλογικός νόμος να θεωρούνται μακρινό σενάριο, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θέλει να κάνει τις συζητήσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί το ευρύτερο δυνατό μέτωπο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει επιχείρηση προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ, καθώς οι προτάσεις των δύο κομμάτων είναι παρόμοιας μηχανικής και διαφέρουν ως προς τα όρια του μπόνους. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ προβλέπουν ένα κλιμακωτό μπόνους, αλλά διαφέρουν στο «πάτωμα» και το «ταβάνι του μπόνους. Με βάση την πρόταση της ΝΔ, το μπόνους ξεκινά από τις 20 έδρες για ένα ποσοστό της τάξης του 25% και με ποσοστό της τάξης του 40%, το πρώτο κόμμα παίρνει τις σημερινές 50 έδρες. Άρα, το πρώτο κόμμα θα παίρνει 1 έδρα για κάθε 0,5% στα ενδιάμεσα ποσοστά. Αντίθετα, το ΚΙΝΑΛ προβλέπει «πάτωμα» 25 εδρών για το πρώτο κόμμα με ποσοστό 25% και ταβάνι 35 εδρών για ποσοστό 35% και άνω. Βεβαίως, κυβερνητικές πηγές τελούν εν γνώσει του γεγονότος ότι είναι δύσκολο, εν τέλει, το ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει, από τη στιγμή κιόλας που δεν είμαστε κοντά στους 200.

Οι αποφάσεις για την Προεδρία

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λογίζονται ως πακέτο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του πλέον, αν και θεωρείται απίθανο να αποκαλύψει τις προθέσεις του στους αρχηγούς, σε αυτή τη συγκυρία. Άλλωστε, αν γινόταν μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή, αμέσως θα διέρρεε. Στο τραπέζι από τη shortlist είναι σταθερά το τελευταίο διάστημα το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, ενώ εσχάτως ακούγεται όλο και πιο έντονα ένα ανδρικό όνομα κεντροαριστερής προέλευσης, με βαριές πολιτικές περγαμηνές, το οποίο θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να ψηφιστεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider