Για το προσφυγικό ζήτημα μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών. Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.
Η χώρα μας είναι κράτος δικαίου
Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του Σύριζα η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».
Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται
Το υπουργείο διαφωνεί με τις τοπικές αρχές των νησιών στο μέγεθος των κλειστών δομών, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι οι δομές «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές» και συνέχισε ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι' αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές».